Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Sunday, November 30, 2008

Vindkraft som ger ohälsa, blir dyrare och sågas

glassesNedan en översatt Oregonian-artikel från i somras, av Richard Cockle.

Först ett aktuellt instick:

Folkpartiets klimat- och energipolitiske talesman Carl B Hamilton har idag ett bra DN Debatt-inlägg, där bl a vindkraftens påverkan på miljön nämns (räknade på det här) samt att kärnkraft är långt billigare och mer effektivt minskar CO2.

Bland mycket annat nämner Hamilton att aktuella vindkraftsplaner följer av krav från EU om att medlemsländer ska öka andelen alternativ energi (dit visst inte kärnkraft räknas; något som ansetts kunna tvinga länder att skrota kärnkraft) samt påpekar att de minst 200 miljarder kronor som vindkraftsatsningen sammantaget tros kosta utgör en extraskatt för hushållen.

Det kan förresten nämnas att vindkraftens kostnad i finanskrisens spår blivit än högre. I måndags skrev Financial Times om brittiska vindkraftsplaner omfattande 1.6 GW installerad effekt (ungefär som halva Markbygden och gissningsvis kanske 0.4 GW reell effekt):

"...those plans are under threat. Centrica has said it is reviewing that programme, which would demand a further £4bn ($6bn) of investment, as the cost of building offshore wind farms has soared. / Similar stories are being played out across the EU."


Oregonian-artikeln:
Vinden piskar upp rädsla för hälsan

Sherry Eaton körde in på uppfarten till hennes på landsbygds- och ödemarksbelägna bostad för att se en av flera gigantiska vindkraftverk monteras en kilometer bort.

"Jag började gråta", mindes Eaton, 57, hennes första anblick av Willow Creek Wind-projektet sent i juli. "De kommer att bli hängande över baksidan av vårt hus, och så är det det där medicinska."

"Det medicinska" är ny forskning som visar att boende nära vindkraftverk, som Eaton och hennes 60-årige man Mike snart kommer att bli, kan orsaka sömnstörningar, balanssvårigheter, huvudvärk, nattskräck hos barn och andra hälsoproblem.

Dussintals vindkraftverk reser sig utefter Oregon74, en särskild allmän öppen förbifart intill den bostad Eatons bott i under 19 år.

Dr. Nina Pierpont av Malone i New York myntade uttrycket "vindturbin-syndromet" för vad hon menar händer vissa människor boendes nära vindkraftparker. Hon har använt uttrycket i en del av titeln på en bok hon skrivit, kallad "Wind Turbine Syndrome: A Report on the Natural Experiment." Den är planerad att publiceras nästa månad, av K-Selected Press, i Santa Fe, New Mexico.

I kontrast till dem som ser vindkraft som en ren, grön och idealisk förnyelsebar energikälla menar Pierpont att boende eller arbete för nära dem har nackdelar. Hennes forskning säger att vindkraftverk aldrig ska byggas närmare än 2 miles från bostäder.

Pierpont, 53, utexaminerades 1991 på Johns Hopkins University School of Medicine och har en doktorsgrad i populationsbiologi från Princeton University. Hennes intresse väcktes av en vindkraftpark som byggdes nära hennes hem i New York, och hon studerade 10 familjer som bor nära vindkraftverk som byggts sedan 2004 i Kanada, England, Irland, Italien och USA.


Effekter på innerörat

Pierpont resultat tyder på att lågfrekvent buller och vibrationer som genereras av vindturbiner kan ha en effekt på innerörat som utlöser huvudvärk, sömnproblem, tinnitus eller ringning i öronen, störning av inlärningsförmåga och humör, panikattacker, irriterbarhet, störningar i balans, koncentration och minne samt uppförandeproblem för barn.

Oro beträffande lågfrekvent buller från nybyggda vindkraftverk kommer även från Europa. Exempelvis skrev den brittiska läkaren Amanda Harry i februari 2007 en artikel med titeln "vindturbiner, oljud och hälsa", beskrivandes 39 personer, inkluderande nya zeeländare och australiensare som led av det ljud som vindkraftturbiner alstrar.

Enligt Pierpont flyttade åtta av de tio familjerna i hennes studie ut från sina hem.

"Alla dessa problem försvann så snart dessa människor kom iväg från kraftverken, genom att i sina bilar köra iväg från huset", säger hon.

Mike Logsdon, utvecklingschef på Invenergy, utvecklare av de 48 vindkraftverk som är under uppförande i Willow Creek Wind-projektet, säger att han hört om Pierponts upptäckter, men att hans 5-åriga företag inte finner dem trovärdiga.

"Vi har haft ett antal andra vindkraftsparker i landet och befolkningen bofasta kring dem och aldrig haft några problem", säger Logsdon.

Invenergy har byggt och driver vindkraftverk i Kanada och Polen och i 12 stater i USA, säger Logsdon. Företaget har 1200 megawatt i produktion och bygger 600 megawatt i år. 72-megawatts Willow Creek Wind-projektet nära Eatons hem är planerat att börja producera el den 1 januari.

Om Pierponts teorier vinner acceptans kan beslut om var framtida vindkraftsparker byggs påverkas. Förra året genererades mer än en tredjedel av all ny elkraftskapacitet i USA, grovt 5000 megawatt, med vindkraft, säger Joseph Beamon, talesman för amerikanska energidepartmentet i Washington DC.


Efterfrågan kommer att växa

Samtidigt, säger han, visar en rapport från amerikanska energidepartmentet att efterfrågan på el förväntas växa med 40 procent kommande 22 år enbart i USA, med 20 procent av landets elkraft genererad av vindturbiner.

Eatons och deras grannar har mer att oroa sig för än Willow Creek-projektet. Godkännande gavs den 25 juli av Oregons byggnadsnämnd för byggande av så många som 400 ytterligare vindkraftverk i närliggande Shepherds Flat Wind-projektet som spänner över delar av Gilliam County och Morrow County. Det planerade 909-megawattsprojektet av Caithness Energy i Chicago väntas bli den största vindkraftparken på jorden, genererande tillräckligt vid energitoppar för att ge el till 225000 bostäder.

"Du ska veta att hela detta land kommer att bli vindkraftverk", säger en bestört Denny Wade, 59, en järnvägsarbetare och granne till Eatons.

Han och hans hustru Lorrie, en 53-årig skollärare i Hermiston, bor en dryg kilometer från en av Willow Creeks kraftverk. Paret Wade hade planerat att sälja den bostad de bott i under fyra år och bygga en pensionärsbostad på en kulle 200 meter bort med utsikt över Mount Hood.

"Nu är vyn som där fanns bara väderkvarnar", säger Wade. "Jag flyttade inte dit ut för att få se väderkvarnar."

Men Denny Wades större bekymmer är hans sårbarhet för migränhuvudvärk. Även om inte alla som bor nära vindkraftverk får huvudvärk visar Pierponts forskning att "alla med redan existerande migrän" utvecklar huvudvärk genom att bo nära vindgeneratorerna.

Paret Wade säger att de skrotade planerna på att bygga ett nytt hem och hoppas att kunna sälja sina 42 tunnland och flytta.


Frågor som aldrig tagits upp

Morrow countys planerare Carla McLane säger att potentiella hälsoproblem aldrig togs upp under planeringsprocessen i hennes county, och möjligheten att överklaga har gått ut. Terry Tallman, Morrow Countys kommissions ordförande, säger att de potentiella effekterna av kraftverk på natur- och landskapsvärde i Oregon 74 aldrig togs upp i utfrågningar han deltog i.

Generellt har vindkraftsparker välkomnats i detta glest befolkade hörn av delstaten, säger Tallman. Skatteintäkter från vindkraftsparkerna kommer att distribueras i countys, allmänna skolor, parker och fritidsområden samt brandstationer, säger han.

"Alla som jag talat med har varit mycket nöjda", säger han och tillägger att vissa av dem på vars egendom kraftverken byggs avser att pensionera sig på de inkomster de får.

"Jag tycker det är en bra sak", säger Ron Wyscaver, 40, en granne till Eatons och Wades, om vindkraftverken.

Caithness föreslog först, år 2002, ett 105-megawatts Shepherds Flat-projekt, och ansökte sedan, för två år sedan, hos delstaten om det större projektet, säger McLane. Projektet var så stort att det gick till energibyggnadsnämnden, där det fick klartecken om påbörjande av anläggningen.

Frånsett potentiella medicinska problem kommer vindkraftverken att bryta det lugn som Mike och Sherry Eaton kom till denna avlägsna plats för att finna, säger Sherry Eaton. Hon kör 6 mil per dag till och från sitt jobb i Hermiston, så att de kan bo på denna i ödemarken belägna plats.

"När du kommer hem från jobbet rinner allt av dig eftersom det är så lugnt och tyst", säger hon och tillägger att det håller på att bli slut med det.

"Nu kommer vi att tvingas att lyssna på dessa väderkvarnar: Whoosh! Whoosh! Whoosh!"


-------------
Tidigare vindkraft-poster om...
...bl a undersökning om ohälsa.
...protester i Halland.
...vindkrafts ineffektivitet.
...nätproblem.
...elpriser och byggstart vid Markbygden.
...samt branschexpert om kostnad.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tillbakalänkning: Sydsvenskan; Ny Teknik; Ny Teknik;
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´