Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, December 1, 2008

Kallt snöigt Spanien

Detta är ingen köld-alarmistblogg, men tycker ändå att kyla ibland kan vara värd att nämna. Dels då den låga solaktiviteten förefaller ha sänkt temperaturen globalt (ett kraftigt solminimum bör ge rejält sänkt temperatur på jorden; den som inte håller med måste inte läsa t ex bloggens kategori cosmoclimatology utan kan nöja sig med att kolla Spörer-, Maunder-, och Dalton Minimum i uppslagsverk eller Wikipedia). Men kanske framför allt för att media tycks ha en bias både när det gäller klimatforskning och väderrapportering, där värme och orkaner ofta (felaktigt) rapporteras som tecken på klimatkatastrof medan kyla (t ex svår sådan i Asien i våras) eller forskning som talar mot "sanningar" (t ex denna forskning, som visar att inte våra metanutsläpp ökar metanhalten, eller denna forskning, som visar att permafrosten är stabil) knappt ens rapporteras.

Nåväl. Det är kallt och snöigt i Spanien nu. Skolbarn har fått stanna hemma och nu drar visst snöovädret ner mot sydöstra Spanien.
Jämte detta har det senaste månaden och året bl a varit kallt i Australien och USA. Snörekord har noterats i Alperna (och även i nordöstra USA [återkommer med länk]). Jordens medeltemperatur i oktober var dock enligt satellitdata 9:e varmaste för hav och land sedan 1979.

--------

PS. Apropå klimatet i denna fråga ser jag att RealClimate nu åsiktsregistrerar journalister som frågat sig om konsensus bland forskarna är så starkt.

PPS. Scoop: Till engelska dubbad diskussion på svensk tidnings vetenskapsredaktion:HT: An Honest Climate Debate. DS.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´