Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Friday, August 15, 2008

Om vindkraft och Lomborg i Hallands Nyheter

Noterar några artiklar i Hallands Nyheter.

Lomborg
Dels har Mats Dahlbom bemött ledarsidans Yngve Sunessons kritik av Björn Lomborg:

- Sunesson: "Svaga argument mot klimathotet"
- Dahlbom: "Svag argumentering om Lomborgs bok"
- Sunesson: "Bristen på helhetssyn problemet"


Vindkraft
Såg i tidningen även en insändarartikel om ett pågående vindkraftsprojekt. Här andra halvan av den artikeln:

"Vindkraftsbolagen opererar i bygderna och utomstående informeras inte förrän färdiga förslag läggs fram. Varför har det varit så tyst från bolag/markägare och varför har det inte i inledningsskedet kallats till informationsmöten för alla berörda i områdena?

Detta är en tickande bomb som kommer att leda till splittring i bygderna under lång tid framöver. En storskalig utbyggnad av vindkraften kommer att lamslå utvecklingen på landsbygden. Eftersom så mycket pengar är involverade försvåras generationsskiften samt köp och försäljning av fastigheter. En avfolkning av landsbygden blir oundviklig, för vem vill ha blinkande, dånande 150 - 185 meters vindkraftverk i blickfånget.

Verk av sådan höjd kommer att innebära en mycket stor förändring av landskapsbilden. Vad kommer att ske med skogsmiljön? Vad händer med djurlivet och inte minst vad händer med människors livsmiljö? Ingen vet då det inte finns några vindkraftverk av denna storlek i den svenska skogsmiljön."

Låt mig tipsa om dessa vindkraft-bloggposter:

* The Climate Scam: "Vindkraftens vara eller inte vara"
* Denna blogg: "Vindkraft som ruinerandes livsmiljö"

Centralt -- förutom att vindkraft skadar yttre miljö och negativt påverkar människors hälsa (om forskning i min bloggpost) -- är att vindkraften subventioneras hårt. I Storbritannien med motsvarande hela priset på den energi som produceras; kanske något liknande här?

(Det kan även nämnas att nominella effekten från vindkraft, som ibland nämns av förespråkare, i verkligheten innebär långt mindre energi, samt att vindkraft kräver i princip fullskalig backup-produktion för särskilda förhållanden, även om elnätet dimensioneras för större flexibilitet.)


Piteå snurrar och ler...
Noterar även att Piteå kommun valt att anlägga Europas största(!) vindkraftspark i kommunen. Kanske återkommer om det, men här (pdf) är i alla fall kommunens beslut, och till de cirka 800 snurror som finns i Sverige ska visst för den nätta summan av 56 miljarder kronor upp till 1300 verk byggas i Markbygden.

Såg om detta i ett par artiklar i NSD, här och här.


-------------------------------------------------------------------------------------
Twingly-tillbakalänkar:
* DN: "Vindkraft på New Yorks skyskrapor"
* Sydsvenskan: "Vindarnas stad" (Malmö)
* Sydsvenskan: "Vindkraftverk på taken i Malmö"
* Ny Teknik: "Ljuddämpare ska minska oljudet från vindkraftverk"
* Ny Teknik: "Malmö vill bygga vindkraft mitt inne i stan"
* Sydsvenskan: Advokatfirman Lindahl tar av någon anledning upp "att den rättsliga process som föregår uppförandet av vindkraftverk förenklas". Låter fint, men vems rätt minskar vid "förenkling"?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

3 comments:

 1. Intressant att Yngve tar upp följetången om isbjörnarnas vara eller icke vara. Lomborg skriver i boken att vi skulle kunna rädda ett par stycken isbjörnar per år om vi genomförde alla galna koldioxidåtgärder men att vi skulle rädda flera hundra per år om vi slutade skjuta ihjäl dem. Yngve förstod nog inte logiken i det resonemanget.

  ReplyDelete
 2. Jag läser Hallands Nyheter dagligen där jag bor. En bra landsortstidning, men som centerorgan följer den noga den politiskt korrekta röna linjen, både i ledare och ofta även på nyhetsplats. Yngve är givetvis anhängare av både Gore och Stern. Mats Dahlbom är en mycket intelligent herre som även haft insändare mot de hiskliga vindsnurreprojekt som planeras här.

  Jag har själv debatterat med Yngve i tidningen. En gång skrev han om de "tusentals" döda och strålskadade efter Chernobyl. Jag påpekade att åtta FN-organ noga undersökt följderna på plats och bara hittat ca 60 döda och försumbara strålskador. Han svarade samma dag (journalister får alltid sista ordet) att jag var cynisk som medvetet valt den undersökningen som hade lägst tal... nu råkar det bara vara så att FN gjort den ENDA storskaliga undersökningen av Chernobyl och själv hade han hittat sina skräcksiffror om högar med döda och missbildade barn i en bok av en rysk journalist! Där fick jag så jag teg, eller... ;-)

  Låt mig också passa på att igen säga att det här är en mycket bra blogg som jag håller ett öga på!

  ReplyDelete
 3. Hej!

  Magnus Arvidson heter jag och jobbar som reporter på programmet Verkligheten. www.sr.se/p3/verkligheten. Vi har en intervju-serie som heter "O-PK" där vi tar upp åsikter och personer som har en annan uppfattning än majoriteten i samhället. Rätta mig om jag har fel, men jag får uppfattningen att du är kritisk för att inte säga skeptisk till klimatförändringarna? I sådana fall skulle vi väldigt gärna vilja ha med dig i programmet om du vill.

  MVH!

  /Magnus Arvidson magnus.arvidson@filt.se

  ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´