Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Tuesday, August 19, 2008

Mexikan tror på rejäl liten istid

352700115_d1414fff07_s.jpgSe upp kommande år. Som denne man (som jag inte vet vem det är) lär många av oss inom några år komma att se ut framåt höstarna, om Dr Victor Manuel Velasco Herrera får rätt ...och vi inte rakar oss. Han ser iofs rätt cool ut.

Denne mexikanske forskare (översatta meriter) är visst övertygad om att vi generationer framåt får en ordentlig liten istid. Fann på Planet Gore följande översättning från en artikel:

"An expert from the National Autonomous University of Mexico predicted that in about ten years the Earth will enter a "little ice age" which will last from 60 to 80 years and may be caused by the decrease in solar activity. [...]

The models and forecasts of the IPCC "is incorrect because they are based solely on mathematical models and presented results from scenarios that do not include, for example, solar activity," said [Herrera].

At present, the world is undoubtedly going through a transition phase where solar activity diminishes considerably, "so that in two years or so, there will be a little ice age that lasts from 60 to 80 years," and the immediate consequence of this, he added, will be drought. [...]"
-

Förutsägelser om solaktivitet och intressant forskning om pålitlighet hos sådana bloggade jag om här.

Ett vanligt argument mot solens påverkan är att den "bara" påverkar den globala temperaturen med cirka 0,2 grader Celsius. Det baserar man på en variation i temperatur som registerrats i den 11-åriga solcykeln, där IPCC angett att variationen från solcykeln är mellan 0,1 och 0,3 grader (tror det står i AR4 kapitel 6). Svagheten med detta argumentet bör vara att nämnda förändring sker som resultat av påverkan under en kort period av säg 3-4 år, där vi även har att ta hänsyn till termisk tröghet. Således motsvarar inte förändringen påverkansfaktorns fulla potential, utan temperaturen skulle fortsätta sjunka om inte aktivitet i solcykelns nästa period tog vid.

Just nu har vi en utdraget solminimum, som dels är det längsta mätt i dagar utan solfläckar sedan 50-talet, och även med svagast solar flux sedan dess -- vilket skulle kunna indikera att 60- och 70-talens kyla återkommer -- och dels om det fortsätter några månader till innebär att nu avslutad solcykel (nummer 23) är den längsta sedan 1790-talet -- vilket skulle kunna förebåda ett solminimum likt Dalton Minimum, som gav kallt klimat mellan 1790- och 1820-talet.

Det Victor Manuel Velasco Herrera fruktar är möjligen något liknande Maunder Minimum från 1645 till 1715. Om solcykel 24 inte blir aktiv i år anses nog risken för att han får rätt öka.

Solen anses ofta som en förklaring bland flera till klimatet. Den faktor som senaste århundradet mest exakt korrelerat med temperatur är nog havens oscillation. Dock finns även korrelation för solaktivitet, och således även mellan solaktivitet och havens cykliska oscillation. Hur detta fungerar och klimatet styrs lär vetenskapen ägna sig åt under detta sekel, där vi kan vänta oss vetenskapliga landvinningar.

En intressant och länge på empiri grundad teori om solens påverkan är kosmoklimatologi, som jag nämnt här och här.

-

Bloggen The Climate Scam utlovar en post om liten istid, där även en bra diskussion som vanligt lär följa.

-

Recon tillbaka efter sommaruppehåll, och presenterar rön som visar hur värdelösa klimatmodellerna är.

------------------------------------------------------------------------------------
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 comments:

 1. Jag har sett en statistisk analys på hur vi kan gå in i ett nytt maunder Minimum vilket skulle kunna utlösa en ny lilla istid.

  Teorin går ut på att om magnetfältet i solfläckarna fortsätter att minska i samma takt som de har gjort sen en bra tid tillbaka så kommer de att nå en styrka på 1500 Gauss runt 2015. 1500 Gauss är den styrka som krävs för att det ska bildas en mörk fläck.

  Det kan vara just detta som hände under MM.

  Jag tror inte den artikeln beskriver själva processen för bildning av solfläckar så det är vad jag kan se inte en beräkning utan en statistisk analys av historiska data.

  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2008/06/livingston-penn_sunspots2.pdf

  ReplyDelete
 2. Ja, jag såg också den intressanta analysen! Ser inte bra ut, med ett Maunder Minimum redan. Tack och lov att man är misstänksam mot extrapolering av trender.

  Länk till analysen på Watts blogg.

  Solen verkar vara ett intressant område där man inte vet vad som sker utan får observera och bolla med olika hypoteser.

  Även om trenden av svagare elektromagnetiskt fält för solfläckar bryts och inte ett Minimum kraftfullt sätter igång SC24 talar ju de flesta och det mesta för att kommande solcykler blir svaga. (Synd att media inte skriver en rad om det trots att det varit högaktuellt i minst ett halvår; beträffande beredskap och klimatpolitik är det nog mycket allvarligt!)

  Forskning om solfläcksposition och planetläge man inte bör missa är Hung, som jag nämnde det i denna posts tredje stycke.

  Huruvida Landscheidts teori är bra eller inte vet jag inte, men han förutspådde visst "a deep sunspot minimum around 2030", jämte att det enligt hans teori ska bli kallare från 2014 till 2020.

  -

  Såg helt apropå detta klipp med en f d Greenpeacare och nu AGW-kritiker, Peter Taylor, som här talar om solenaktivitet och klimat samt nämner någon han menar är expert på fibonacci-tal och förutspådde senaste El Ninos (genom sambandet solen och SOI/El Nino). Kan inte komma på vem denne person är (kanske man borde veta). Någon?

  Var Landscheidt även matematiker och "fibonacci-expert"??? :-/

  Tre andra Peter Taylor-klipp finns förresten här. En som verkar ha rätt vettiga åsikter.

  ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´