Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Saturday, November 29, 2008

Bra i australisk media

En läsvärd artikel av Miranda Devine i The Sydney Morning Herald. Tog mig friheten att översätta detta goda exempel på journalistik.

(Blacktown är en förort till Sydney.)

Beware the church of climate alarm

Medan Tjeckiens president Václav Klaus, ekonom, anti-totalitär och klimatskeptiker, förbereder sig för att överta det roterande ordförandeskapet i EU nästa år, gör klimatalarmister sitt bästa för att förtala honom.

New York Times inledde denna vecka en personprofil av Klaus, 67, med ett citat ur en rapport av 80-talets kommunistiska hemliga polis hävdande att han uppför sig som ett "avvisat geni" samt försäkrar oss att det finns en "påtaglig rädsla" att han kommer att "skämma ut" EU.

Men vad som egentligen gör klimatalarmisterna rädda är att ett mer rationellt förhållningssätt till den fundamentalistiska religionen global uppvärmning kan komma att få inflytande - om så i parlamentskontoren hos världens största handelsblock som i Blacktowns vardagsrum.

I den globala finanskrisens verkningar kanske människor börjar undra om den så kallade försiktighetsprincipen, som vill få oss att acceptera nya enormt höga skatter förklädda som i ett system för handel med utsläppsrätter och begränsad ekonomisk tillväxt, är berättigad baserat på vad vi faktiskt vet om klimatet.

photo_iplimer.jpgEn av Australiens ledande [klimatskeptiker], geologen och professorn på Adelaide universitet, Ian Plimer, 62, säger att han har märkt att publiken blivit mer mottaglig för hans budskap att klimatförändring alltid har inträffat och att det inte finns något vi kan göra för att stoppa det.

I ett tal vid American Club i Sydney på måndag kväll för Quadrant magazine, med titeln “Human-Induced Climate Change - A Lot Of Hot Air“, avslöjade Plimer myterna om klimatförändring.

"Klimatet förändras alltid“, sa han. Vårt klimat har förändrats i cykler över miljontals år, då exempelvis planetens omloppsbana vobblar och avståndet till solen förändras, eller då solen själv producerar varierande mängd strålning. "Allt detta påverkar klimatet. Det är omöjligt att stoppa klimatförändring. Klimatet har och kommer alltid att förändras."

Hans två timmar långa presentation inkluderar mer än 50 tabeller och diagram, liksom nästan 40 sidor referenser. Det är grunden till hans nya bok “Heaven And Earth: The Missing Science Of Global Warming“, som släpps tidigt nästa år.

Plimer säger att ett av diagrammen, som plottar atmosfärisk koldioxid och temperatur över 500 miljoner år, till synes utan större korrelation, påvisar något historien lär oss som geologer är medvetna om: "Det finns inget samband mellan CO2 och temperatur."

En annan bild beskriver de omväxlande perioderna av nedkylning och uppvärmning på jorden, med Pleistocena istiden inledd för 110 000 år sedan och som för 14700 år sedan gav vika för den varma Bölling-perioden under 800 år. Detta möjliggjorde i sin tur Äldre Dryas nedkylning under 300 år, sedan Alleröd-periodens uppvärmning under 700 år och så vidare tills den lilla istidens nedkylning mellan 1300 och 1850. Sedan 1850 har vi levat under "Modern Warming", en av de klimatologiskt mest stabila perioderna i historien.

Plimer säger att några astronomer förutsäger att vi är på väg mot en ny period av nedkylning.

Plimer säger att forskarna är uppdelade mellan de som sitter framför superdatorer och trycker in högvis med data i de matematiska modeller som styr teorin om klimatförändring och de som utför mätningar i fält.

Vi är inte tillräckligt skeptiska beträffande data. Exempelvis hänvisar Plimer till skillnaden i resultat mellan temperaturmätning i väderstationer i städer och på landsbygd. De i städerna Chicago, Berkeley, New York och så vidare visar temperaturhöjning senaste 150 år medan de på den amerikanska landsbygden, i Houlton, Albany och Harrisburg (dock inte Death Valley i Kalifornien) lika konsekvent visar nedkylning. "Vad vi mäter är urbanisering", säger Plimer.

För att förstå klimatförändringars kaotiska natur menar han att vi måste titta på all påverkan - kosmisk strålning, sol, moln och så vidare.

Det sades mycket mer men Plimers budskap var i huvudsak att idén att människan orsakar klimatförändring har blivit en fundamentalistisk religion som korrumperar vetenskapen. Den går hand i hand med en rädsla för naturen och omfattas huvudsakligen av människor i städer som förlorat kontakten med naturen.

Han liknar debatten vid en omtalade kamp han hade i federala domstolen på 1990-talet, där han anklagade en äldste i The Hills Bible Church i Baulkham Hills för att bryta mot Australiens Trade Practices Act genom att hävda att de hittat vetenskapliga bevis för Noas Ark i Turkiet.

Plimer anser att kreationister och klimatalarmister är ganska lika i det att "vi har att göra med dogm och människor som när de utmanas blir ganska elaka och irrationella".

Människoorsakad klimatförändring "marknadsförs med religiös iver ... det finns fundamentalistiska organisationer som gör vad som helst för att tysta kritiker. De har sina heliga böcker, deras profet [är] Al Gore. Och de marknadsför en berättelse som är skrämmande för oss okunniga [användande] skuld [och krävande] botgöring."

Det är svårt för ickeforskare att delta i debatten om vad som orsakar klimatförändringar och huruvida de kan stoppas av nya skatter och lägre tillväxt eftersom avvikande åsikter tystas ned av de sant troende inom forskarvärlden som hävdar att enbart de har befogenhet att tala.

Quadrant attackeras för att ha publicerat artiklar av skeptiker, men dess redaktör, Keith Windschuttle, sa i måndags kväll: "Människor som verkligen är övertygade [om sina fakta] uppskattar debatt."

I vilket fall som helst har vanliga människor redan fattat misstanke. Fanatismen och ensidigheten i debatten oroade den 81-årige Seven Hills-pensionären Denys Clarke till den grad att han förra månaden på egen bekostnad hyrde nöjeslokalen på Blacktown Workers Club för två offentliga debatter kallade “The Truth About Climate Change“. Han bjöd in en klimatskeptiker, James Cook universitets professor Bob Carter, geolog, att tala. Mer än 300 personer kom, några så långt ifrån som Nowra.

Carter har, liksom Plimer och Klaus, kommit att få sin beskärda del förtal. Men som Clarke visar, man kan inte hindra människor från att tänka. Ännu.


(HT: An Honest Climate Debate)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tillbakalänkning om klimat/klimatpolitik: Sydsvenskan; Aftonbladet;
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´