Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Thursday, September 24, 2009

Obeväm fråga i the age of stupid

Vid premiären i New York på filmen The Age of Stupid ställde Phelim McAleer frågor till bl a filmens regissör om hur man tagit sig till New York, och...

Youtube-länk


The Age of Stupid kallas för en dokumentär och har Karin Bojs förmodade favoritförfattare, Mark Lynas (han med "6 grader" och journalist utan vetenskaplig utbildning) som ansvarig för vetenskapligt innehåll. Handlingen är hur mänskligheten går under till år 2055, och en person som i nutid söker uppföra vindkraftverk men motarbetas sitter 2055, när övriga mänskligheten typ dränkts, i ett bergrum och filosoferar över hur korkade de var.

En trailer:Relaterat i media: MiljöAktuellt, The Climate Scam, AB, SDS
Andra bloggar om: , , , , ,

3 comments:

 1. Du kallar Mark Lynas för "journalist utan vetenskaplig utbildning". Med detta försöker du få människor att inte lyssna på honom. Av någon anledning vill klimatskeptiker oss att lyssna på diverse nationalekonomer (ex Nils Lundgren), diverse gamla börs-VDar (Per-Olof Eriksson) och gamla militärer (han i Stockholmsintiativet) som försöker säga att klimathotet inte existerar. Snacka om att motsäga sig själv...

  ReplyDelete
 2. Det är skillnad på Lynas och de du nämner. Lynas fantiserar fritt och drar både i bok och film egna slutsatser om vad som kommer att hända. I Six degrees stannar han för de mest alarmistiska tolkningar av rapporter (även falsifierade) och drar på det egna slutsatser om sådant som förstärkning och katastrofer.

  Han beter sig alltså som skapande inom forskningsfält -- klimat- och atmosfärsforskning, oceanografi mm -- och söker övertyga läsaren om att det är forskning, trots att det är amatör-spekulation (i något syfte). Och professor Karin Bojs är såld.

  Själv hittar jag inte på egna saker utan redovisar forskares material med referens.

  Det som gäller Lynas gäller inte de du nämner. Ekonomiprofessorerna Radetzki och Lundgren bör ha kunskap om modellering som gör att de åtminstone förstår och kan beskriva förekommande kritik mot sådan. Du vet det kanske inte, men bara cirka 3 av 10 av världens klimatforskare anser att vi har kunskap för att förutsäga framtidens klimat enligt en mycket gedigen studie; se grafer mitt i denna post. Som professorer i ekonomi förstår Radetzki och Lundgren även vad forskning är (vilket Lynas inte gör).

  Per-Olof Eriksson, civilingenjör i teknisk fysik, och Jonny Fagerström säger heller inget eget/nytt.

  Tror du förresten det i filmen på något sätt har att göra med vad vetenskapen säger? Inte ens IPCC har menat att vi före mitten av seklet kan urskilja förändring i väder. Man skriver mycket om osäkerheter mm, men avvisar kraftigare orkaner p g a uppvärmning. (Enligt senaste IPCC-rapport ska temperatur kommande decennier stiga med +0.1 grader C/decennium där haven absorberar energi; påverkan med IPCC:s kraftiga förstärkning är cirka +0.3 grader C/decennium.) Klimatmodellerna visar övervägande ökad nederbörd, men i debatten görs detta, precis som allt annat, till katastrof. Naturgeografer visar att öknar minskar pga uppvärmning (vilket FN förnekar). Vetenskapliga studier för varmare perioder i historien -- t ex vid upp till 2 grader varmare under holocena optimum -- visar på mindre öken bl a för norra Afrika och arabiska halvön och allmänt mer behagligt klimat (här finns en hel del).

  Tror du själv på filmens innehåll?

  --
  Men klimatfrågan -- där invändning mot katastrof angrips hårt och kan drabba karriär -- används ju på ett sådant sätt att man skrämmer så mycket som möjligt med katastrof för att få igenom politiska krav. Nicholas Stern (han med Sternrapporten) menar att årlig kostnad för vår påverkan på klimatet nu och i all framtid är 5% av BNP. Det är en siffra som enligt massiv kritik från miljöekonomer saknar all grund i forskning, men gör kostnaden närmast oändlig. Ingen kostnad kan alltså bli för hög för att undvika Sterns framtida kostnad. En lukrativ metod? Politiska krafter som förordar politisk kontroll och socialism är mycket aktiva i klimatfrågan.

  ReplyDelete
 3. Bra klipp Magnus!

  "Age of stupid" verkar vara en bra titel på filmen.

  ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´