I detta ninemsn-reportage benämner en australier bygdens vindkraftpark renewable misery.
Fann klippet på Wind Concerns Ontario.
Tragedier likt denna finns nog även i Sverige och lär med dagens politik bli fler. Klokt av Gillberg att säga det självklara, och den kritik KVA har av regeringens planer får man hoppas är ett första steg mot att vansinnet bromsas mer.
Relaterat i media: NyTeknik, MiljöAktuellt, TV2, HD, SDS
Andra bloggar om: samhälle, hälsa, ohälsa, klimatpolitik, vindkraft, alternativ energi, natur, naturlandskap, landsbygd, landsbygdspolitik
Svensk el i september 2024
2 months ago
Festliga ljud de lyckats fånga in, låter som ett bättre dataspel. Själv har jag inte märkt några ljud alls från tre olika (upp till 15 år gamla) installationer av Vestas runt Örebro, och inte heller från någon av de stora parker jag besökt i Tyskland eller de två stora parker jag har runt hörnet i västra Frankrike. En blandning av Siemens och Vestas.
ReplyDeleteDet förefaller som om verken befinner sig flera hundra meter från deras hus och på det avståndet överröstar vinden utan problem något vinande eller annat ljud från verken.
Förstod jag rätt i att problemen verkar vara infraljud (lågfrekvent under 20 Hz)? Jag är inte säker på att jag uppfattade ljudnivåerna rätt, tyckte de nämnde 70-80 dB (eller dBA?) utanför huset. Vanligt samtal är ca 65dBa och då borde deras samtal varit svårt att uppfatta om verken förde så mycket oväsen på detta avstånd.
Med tanke på att ljudenergin sprids ut och avtar med arean på en halv-sfär så borde det vara olidligt höga ljudnivåer vid källan.
Jag tror inte på detta. Men inbillningssjuka kan vara svåra att omvnda, det är klart!
[del 1/2]
ReplyDeleteMachin Truc Bidule. Är det möjligt att inte upptäcka några ljud från vindkraftverk. Har du hörsel?
Vestas gamla verk utanför Örebro är inte stora. 0.5 MW, eller? Är inte helt tysta. Vill minnas att de som bodde där klagade på ljudet.
Verken i reportaget förmodligen normala 140-160 meter höga. Om man befinner sig några hundra meter från dem är de dominerande. Jag tror också att man här har hundratals meter till verk, men det är inte mycket. Och parken de bor i hade ju över 100 vindkraftverk, så det måste kännas stressande. Olika studier har visat att vindkraftverk hörs på upp till 2 km, och i vindriktning vid viss vind 3 km. (Ett annat irritationsmoment är f ö bladens rörelser och skuggbildning mot byggnader.)
Frankrikes medicinska akademi anser att uppförande av vindkraft närmare bostäder än 1.5 km bör förbjudas. (Här finns länk till dokument.)
En internationell studie av Dr Nina Pierpont visade att en majoritet av människor närmare vindkraftverk än cirka 3 km (men kanske inte en majoritet av dem 3 km från verken) fick såväl fysiska som psykiska problem efter att vindkraftverken uppförts.
I Nina Pierponts studie flyttade även 8 av 10 familjer nära vindkraft från sina bostäder inom en tid efter att den uppförts.
Visserligen skulle jag på landet aldrig acceptera minsta hörbara vindkraftljud inom de områden där jag vistas -- tystnaden en kvalitet som inte kan säljas -- men det tycks vara lågfrekvent infraljud som är viktig orsak till ohälsa. De symptom man funnit i oberoende studier och i olika länder ska vara de som i forskning sedan mitten av förra seklet dokumenterats för infraljud.
Jag reagerade också på att mätaren gav hela 72 dBA i utslag. Men flyttar p g a ljudet tycks de i alla fall göra, som så många andra.
Visst låter det som att de framhäver ljudet, men i filmer gör man så. Inget i media framläggs neutralt och det finns f ö inget neutralt. Ska man skildra något så redigerar man så att det man ska skildra framträder brat. Det är likväl i undersökningar (bl a Pierponts) fastställt att människorna på olika platser i världen i inte mår bra av vindkraften så det finns ingen orsak att betvivla att dessa mår dåligt. Vidare kan redigering så att saker framgår tydligt i journalistiken även ses som ansvarstagande där journalisten ser sin berättarroll som viktig.
Att du insinuerar att problemen är inbillning tycker jag är otrevligt och ignorant. (Parentetiskt anser jag att det är lika märkligt som obehagligt att de som förordar ett energislag -- ur miljö- och ekonomisk synpunkt usla vindkraften -- kan bli aggressiva personligt mot de som framför rationella objektiva motargument; men den miljö- och klimatalarmistiska trend som just nu råder känneteckas iofs av intolerans mot de som med sakargument inte håller med om det som anses heligt.) Forskningen lämnar inga tvivel att vindkraften ger dessa reaktioner. Jag antar att du snackar om inbillning för att du av någon anledning har intresse för vindkraft. Är du bara allmänt för vindkraft för att du tror att den är bra för miljön i meningen att den minskar klimatpåverkan eller har du själv ekonomiska intressen i den? Du skrev att du besökt vindkraftverk i bl a Tyskland... Med tanke på att du påstår att du inte hör ljud från vindkraftverk kan man ju undra om du själv är riktigt frisk. Men du kanske har ett intresse som du s a s bara tog ansvar för med ditt insinuerade uttalanden, det är klart! (Sista orden här travseti på dina ord.)
[del 2/2]
ReplyDeleteNär det gäller att minska klimatpåverkan med vindkraft begriper jag inte hur folk tänker. För det första har vi i Sverige fossilfri elproduktion. Ska vi exportera vindkraft så måste det ske när produktionen är som högst. Produktionen varierar ju enormt -- se t ex denna eller denna graf -- men Tyskland har ju också vindkraft och kommer att ha produktions-topp samtidigt som vi (det finns en samvariation på områden stora som t ex norra Europa). Tyskland måste bara för sin egen vindkraft reglera och minska annan kraft när de har vindkraft-toppar. Det är besvärligt för dem, och därför blir det än besvärligare om de ska importera el från oss vid topp-produktion. När det blåser mindre måste de precis som tidigare ha full reservkraft, dvs kolkraft.
Eftersom alla -- tyskar, danskar och vi själva -- har samtidig topp i vindkraftproduktion kommer det inte bara bli svårt att exportera, utan om vi lyckas att exportera, genom att importlandet lyckas att reglera den extra amplitud i variation som import vid god blåst innebär, kommer priset (spotpris) att vara lågt då tillgång är god. Produktionskostnad är dock med den statliga skatt elcertifikatsystemet innebär alltid lika hög. Att producera för 80 öre och sälja för 20 öre är ...inte klokt.
Danmark förefaller importera el från Tyskland och sälja till Norge samt till oss, vilket de tycks göra för att reglera variationerna i vindkraften. Men Norge, som nog är störst importör av dansk el (huvudsakligen på natten och vid tidpunkter då förbrukning är låg men vindkraft likväl producerar), betalar knappt för den elen och minskar inte några CO2-utsläpp då de har vattenkraft så det räcker och blir över.
(Enligt en ekonomiprofessors artikel i National Post kallar ordföranden i danska enersgiutskottet, Aase Madsen, deras vindkraft för "a terribly expensive disaster".)
Vindkraftproduktion till oss själva minskar alltså inte CO2.
Vindkraft fungerar nog inte någonstans enligt "löftena".
Mycket intressant reportage och bra kommentarer du skrev här i anslutning till artikeln.
ReplyDeleteVisst är ljudet från vindkraftverken förstärkt i inslaget men jag tolkar det mer som att illustrera hur det låter när man står i närheten. Bor man i närheten av vindkraftverk så blir man säkert hyperkänslig för ljudet och uppfattar små detaljer i vinandet från dessa vindsnurror.
Slår vad om att de som förespråkar vindkraft aldrig i livet skulle vilja bo i närheten av ett, inte ens om de fick betalt.
Hej
ReplyDeleteTitta på denna hemsida www.hexicon.eu så har ni problemen lösta med landskaps problematiken och fågeldöden när det gäller vindkraft
Kalle