Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, September 7, 2009

Nobelpristagare och vindkraft-motståndare

2286144_0_15YC4QHar inte sett att svenska medier tagit upp att Jack Steinberger, nobelpristagare och fysiker -- som iofs tror på och varnat för global uppvärmning --, är emot vindkraft och anser att utbyggnad bör stoppas. Det tas upp i en artikel i norska E24!, som hänvisar till en artikel i danska Business.dk.

Steinberger förordar satsning solkraft i Sahara, som ju Tyskland beslutat om. Tekniskt är det säkert bättre men kostnaden är ännu långt större.

Steinbergers åsikt om vindkraft nämndes även i denna brittiskt fyndiga Times Online-artikel som innan lite fakta och siffror inleds:

"If hot air could be harnessed and fed into the National Grid, the environmental rhetoric emanating from Westminster could power London. As an alternative energy source, climate change hot air would be cheap and limitless. Wind power, the great renewable energy hope of the Government, is neither cheap nor bountiful."

Storbritannien planerar visst 7000 nya vindkraftverk, så vår svenska satsning på 6000 turbiner bör relativt befolkningsmängd vara större (konsumenters elpris bör kunna öka 50 öre/kWh).


Lite annat

miljobil_gillbergMaggie nämnde i går att miljökämpen Björn Gillberg bytt åsikt om vindkraften, och Smålandsposten tog häromveckan i en ledarartikel upp försvagandet av miljörätten utifrån bl a Gillbergs kritik mot att plan och bygglagen beslutats att inte gälla vindkraften.

Kan även nämna att en läsare för några veckor sedan mailade om uppgivenhet inför en vindkraftutbyggnad som Bergvik Skog avser utföra där läsaren bor. Mailade bolagets vindkraftsansvariga frågorna nedan och väntar fortfarande på svar...

"Hej vindkraftansvariga på Bergvik skog, Peter Svantesson och Anders Ljunggren!

Jag har bloggat om vindkraft (t ex länkar nedan) och fick precis ett mail med innehållet nedan. Genom kontakter och kunskap om reaktioner där vindkraft byggts vet jag att det är en representativ bedrövad och uppgiven reaktion. Den som mailade har nog ännu inte sett och hört hur vindkraften kommer att påverka närmiljön.

Jag vill nu fråga er:
1) Hur ni ställer er till det slag av mycket utbredd reaktion mailet jag fick representerar? (Se mail nedan.)
2) Känner ni till att Sverige utan vindkraft har helt koldioxidfri elproduktion?

Vi är många som känner till storleken på bidragen ni som bygger vindkraft får.

Mailet jag fick innehöll detta:
"Hej!
Vill bara tacka för att du lyfter fram vindkraftsvansinnet. Jag bor själv i ett skogslandskap som nu i rasande fart förvandlas till kalhyggen. Bergvik skog behöver inte bry sig om återväxt och långsiktighet, de kommer istället slänga upp (egna, eller andras med dyr hyra) vindkraftverk överallt. Det bästa jag vet är att vara ute i skogen men numera får jag bara ont i magen av skövlingarna. Dråpslaget blir att inte kunna vända blicken åt något håll och se en horisont som inte bryts av dessa vansinniga vindsnurror."

Två (av 35) exempel på mitt vindkraftbloggande:
klimathot-gameover.blogspot.com/2009/08/lite-kamp-mot-vindkraftidiotin.html
klimathot-gameover.blogspot.com/2009/08/studie-om-vindkraft-och-halsa.html

--
Mvh, Magnus Andersson"


(Foto: SVT och Siegfried Farkas)

Relaterat i media:
Rekordstora nya vindkraftsatsningar i Norge: VL
Närboende kräver offentlig objektiv bullermätning: MiljöAktuellt
Vindkraft gör norsk ström dyr: Riks24
Ny svensk landskapsforskning: SDS
Debatt i Skåne: KB; KB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´