Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, November 15, 2010

Mot Grand Minimum på 20-talet?

En ny studie har publicerats av Cornelis de Jager och Silvia Duhau, The variable solar dynamo and the forecast of Solar Activity: Influence on Terrestrial Surface Temperature (pdf). Titeln är ganska deskriptiv... Med analys av solaktivitetscykler har framtida aktivitet predestinerats. Vidare har solens magnetfält korrelerats med jordens temperatur där man fann att cirka 40 procent av temperaturförändring berott av förändring i solaktivitet. Uppvärmning mellan 1610 och 1999 som inte berott på solaktivitet och feedback från vattenånga anges till 0.31 grader C.

Nämnvärt är framför allt prognosen om en övergång till en mindre aktiv sol vid nästa solmaximum 2014, som bedöms få 55 solfläckar/månad -- numera inte långt från ens NASA:s ständigt nedjusterade prognos och som jag påpekat har andra solforskare spått max 50 -- och ett Grand Minimum, inte olikt Maunder Minimum, tror de Jager och Duhau kommer att inledas på 20-talet. Ett sådant skulle ge en kraftig temperatursänkning under seklet.

Nämnde tidigare en studie av de Jager och Duhau här.

Det vore naturligtvis klokt att ta detta -- temperatursänkning på globalt någon grad C och på våra breddgrader flera grader -- i beaktande som möjligt scenario, men beträffande politik borde man framför allt se till att skippa planer på låtsasmarknader för koldioxid och andra satsningar som vi vet kan skada både ekonomi och miljö. (Vi ser fortsatta satsningar på biobränsle, även palmolja, och t o m politik för att rädda urskog, som FN:s REDD, är kritiserat.)

ht: Greenie Watch.

Klimat i media: VG, TV 2, VL, SvD, GP, MA
Andra bloggar om: , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´