Då jag sedan förra torsdagen skickat detta till Centerns kampanj 2grader.se men inte fått svar publicerar jag här senaste mailet. (Apropå förutsättningar är 90 procent fossil primärenergi en uppgift från denne ekonomiprofessor. Jag har sett en lägre siffra och Wikipedia anger 80 procent. Oavsett vilket kvarstår problemet med utsläppsminkning.)
Hej kampanjen 2grader!
Det här är tredje gången jag skicka er denna fråga, med dessa objektiva förutsättningar ni i ert svar har att förhålla er till:
Alternativ energi har idag cirka 1 procent av världens primärenergi och ökar rätt begränsat. 90 procent av primärenergin är fossilenergi.
S k alternativenergi är vidare mycket dyr jämfört med fossilenergi. Det framgår t ex av elcertifikatssystemet som ersätter vindkraftsägare, eller Neal Dikemanen som på Cleantech.org säljer alternativenergi:
http://www.greentechmedia.com/articles/read/dikeman-spouts-off-on-new-energy-1365
Vidare är vindkraft och solkraft ojämn, där el inte ens alltid levereras.
Detta innebär att utvecklingsländer är helt beroende av fossilenergi för att expandera sina ekonomier.
Fossilenergi skulle även för dessa fattiga länder, vid sidan av att ge säker billig energi, förbättra luftkvalitet och minska trädskövling.
Då målet för kampanjen 2grader är att "Säkerställa de fattigaste ländernas rätt till utveckling" frågar jag er:
Avser ni att ställa krav på utvecklingsländers fossilförbrukning?
Följdfråga:
Om svaret på frågan är "ja" vill jag veta hur ni ställer er till att, enligt nämnda fakta, det strider mot målet att säkerställa fattiga länders rätt till utveckling.
Eftersom jag inte fått svar än funderar jag även på att publicera denna fråga på min ganska välbesökta blogg.
--
Mvh, Magnus Andersson, Göteborg
Ni på kampanjen 2grader får, om ni önskar, gärna svara som kommentar i denna blogg.
(Bilder från futurity.org och 2grader.se)
Andra bloggar om 2grader: The Climate Scam, Effekt, Jonssons funderingar
Relaterat i media: AB, SvD
Andra bloggar om: samhälle, politik, världen, energi, klimat, klimatpolitik, ekonomi, utveckling
Hej!
ReplyDeleteUrsäkta att vi dröjt med svaret till dig. Jag vill understryka att alla som står bakom kampanjen 2GRADER inte nödvändigtvis tycker likadant när det gäller din fråga. Jag ska försöka ge ett allmänt svar. Vad regeringen tycker i varje del av din fråga kan jag inte redogöra för i detalj här, det kräver nog att varje expert på ansvarigt departement får ta del av din fråga. Men här är ett försök till ett svar.
Utmaningen för att uppnå 2-gradersmålet är, som du själv åskådliggör, inte helt enkel. Ställer man alltför långtgående krav på utvecklingsländerna när det gäller att minska koldioxidutsläppen och krav på att istället producera vindkraft/solkraft/vågkraft eller annan alternativ energikälla så hänvisar man dem till (i det korta perspektivet) en dyr och osäker energikälla. Det är just därför som 2-graderskampanjen har med målet om att säkerställa de fattiga ländernas rätt till utveckling.
Vi är medvetna om svårigheterna att balansera 2-graders målet med de fattigaste ländernas rätt till utveckling. Risken är att man tvingar de fattigaste länderna att välja mellan fortsatt fattigdom och nya energikällor eller ökat välstånd och fortsatt höga nivåer av koldioxidutsläpp. Men utmaningen är att steg för steg skapa spelregler och ekonomiska incitament för både och, dvs ökat välstånd för de fattigaste människorna i världen samtidigt som vi hjälps åt för att minska kostnaderna för nya energikällor. I dagsläget finns det förstås en risk att dessa båda ideal står helt i konflikt med varandra, men målet är likväl att klara båda utmaningarna, att minska världens samlade utsläpp och samtidigt uppmuntra expansion av de allra fattigaste ländernas ekonomier. Kampanjen 2GRADER vill förena dessa båda krav, utan att ha tagit ställning till exakt hur det ska gå till.
Kristina Jonäng
2GRADER
"Kampanjen 2GRADER vill förena dessa båda krav, utan att ha tagit ställning till exakt hur det ska gå till. "
ReplyDeleteEller överhuvudtaget, låter det som.
Enkelt och bra!
Alla länder inklusive utvecklingsländerna och de snabbt växande ekonomierna kommer att behöva bidra med utsläppsbegränsningar. Annars kommer inte 2-gradersmålet vara möjligt att nå.
ReplyDeleteDe länder som har ratificerat och tagit på sig klimatåttaganden i Kyotoprotokollet svarar idag endast för ca 30 procent av de globala klimatutsläppen.
För att få med utvecklingsländerna krävs det att de får stöd genom ny teknik, finansiering och kapacitetsutbyggnad. Detta är i stort sätt alla länder överens om. Exakt hur det ska gå till återstår att se. Huvudsaken är att de fattigaste ländernas rätt till utveckling säkerställs.