Inte utan anledning har jag då och då påpekat att vänsterpolitik är en drivkraft för klimatfrågan, men fattigare länder upplever ett annat perspektiv. Kraven på att de "ska vara med" på att enligt så kallade klimatmål begränsa CO2-emission innebär att de inte får utveckla sina ekonomier med billig (fossil) energi. Det lär göra att deras perspektiv blir det eko-imperialistiska.
Här är inledning och avslutning på Deepak Lals Business Standard-artikel "Spiking the road to Copenhagen":
"Ett trefaldigt hurra för Jairam Ramesh! Indien har äntligen en miljöminister som är beredd att samt kan kritisera hyckleriet och omoralen hos västvärlden när de vrider om armarna på Indien och Kina för att få dem att minska sina koldioxidutsläpp. Han gör rätt när han klargör att Indien inte har för avsikt att underteckna det nya klimatavtalet i Köpenhamn i december, vilket skulle sätta begränsningar på koldioxidutsläppen i tredje världen. Om de inte går med hotas de av att lagförslaget om att ta ut koltullar på deras export går igenom den amerikanska kongressen.
Som många gånger har hävdats i denna spalt är detta ett flagrant försök att hindra dessa länder från att industrialiseras och uppnå västs levnadsstandard. För tills dess att tekniska framsteg gör att alternativ "grön" energi kan konkurrera med fossila bränslen, vars användning gradvis eliminerar fattigdomen i tredje världen på samma sätt som väst tog sig ur fattigdomen, är uppmaningen att sätta någon begränsning på koldioxidutsläppen faktiskt att döma miljarder till fortsatt fattigdom. [...]
Att Gore, som har lyset på sin herrgård påslaget hela natten, försöker begränsa utsläppen från indiska kraftverk när de flesta indier inte ens har en elektrisk glödlampa är oerhört omoraliskt [/wicked]."
Lal nämner bl a Urban Heat Islands och bevis för solens betydelse, såsom Svensmarks forskning och Scafetta och Wests senaste rapport. (Om Scafettas forskning kan läsas här.)
Deepak Lal avslutar med att påpeka att det avtal väst driver på för i Köpenhamn vore en stor kostnad och extremt dumt, samt för Indien...
"...inte bara skulle vända den nuvarande trenden för att reducera fattigdomen, utan även ge en stor ökning av antalet fattiga som annars skulle ha tagits ur fattigdom. Indien bör inte ha något att göra med Köpenhamn. Om det betyder att det inte blir något klimatavtal kan det även bespara väst från dess nuvarande väg mot att begå ekonomisk harakiri."
Tillbakalänkning: DN; DN; DN; SvD
Andra bloggar om: samhälle, miljö, politik, klimat, klimatet, klimatförändring, klimatpolitik, alarmism, Indien, fattigdom, utveckling, Köpenhamn, Köpenhamn 2009, klimatavtal
Jag har alltid beundrat Indien, och nu mer än någonsin.
ReplyDeleteAtt försöka straffa öst (där snart det mesta av det vi köper kommer ifrån) kommer i längden att skada väst själv hårdast.
Asien börjar bli en sådan stor intern marknad att de inte går att hota med bojkott längre.
Heja Indien säger jag!
ReplyDelete