Apropå rubriken var Dalton minimum ett solaktivitetsminimum som startade omkring år 1800 och varade i några decennier, orsakande ett kallare klimat. Svagare solaktivitet -- även stora (djupare och längre) solminimum -- har föregåtts av längre solcykler. Att solforskare nu mer allmänt tror på ett par svaga solcykler har bl a med detta att göra.
En finsk statistiker, Timo Niroma, skrev häromdan (i varnande versaler) att "THE CYCLE 24 HAS NOW GONE CLEARLY BELOW DALTON LEVEL", i en text som geologen Louis Hissink nämnde här. Timo spekulerar i att ett längre och djupare solminimum inleds nu. I sina solstudier använder Timo, föga förvånande, mest statistisk metod och han är väl knappast solforskare...
Timo drar paralleller mellan historiska solcykler och solens nuvarande uppträdande, men jag anser att han drar för stora växlar på det marginella och är för tidigt ute med sin slutsats. Han hänvisar även till NASA-forskarna Livingston och Penns hypotes om svagare solfläckar, som bl a bygger på en linjär extrapolering. Mot den antar jag dock att en solfläcksgrupp den 4 juli skulle kunna tala. Dock är vi, som jag påpekat, ur solaktivitetssynpunkt i alla fall på "Dalton Minimum-territorium", så det är definitivt klokt att vänta sig lägre temperaturer kommande decennier. Ett utdraget djupare solminimum (värre kyla) kan iofs inte uteslutas, men jag är inte alarmist.Irlands Skottlands krympande får tycks i alla fall vara räddade.
(HT: Russ Steele. Även Warwick Hughes nämnde Timo.)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Andra bloggar om: vetenskap, klimat, klimatförändring, solen, solcykel, solaktivitet, solminimum, Dalton minimum
Svensk el i september 2024
1 month ago
No comments:
Post a Comment
Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.
Note: Only a member of this blog may post a comment.