Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Sunday, May 17, 2009

Minst 100 miljarder kr på vindkraft -- skriv på upprop!

maud...Hörde just debatten mellan alliansen och vänsterblocket i SVT, där Maud sa att de ska satsa 300 miljarder kronor på klimatet och 100 miljarder kronor på vindkraft. Gäller detta till 2020? I så fall motsvarar klimatsatsningen cirka 1.1 procent av BNP. Men enligt denna information var investering i vindkraft mellan 2006 och 2007 hela 100 miljarder kronor och dubbelt så mycket anges där att man avser satsa i elproduktion.

Har svårt att se att vindkraftsubventionerna kan stanna vid 100 miljarder kronor. Enbart Markbygdens vindkraftpark kommer att kosta bortåt 60 miljarder att bygga och mer än halva byggkostnaden lär vindkraftbolaget behöva i subvention med tanke på att byggkostnaden är minst dubbelt så stor som för kärnkraft (SvD), och även driftskostnader ska vara höga.

Har tidigare nämnt studier (t ex här och här) som visar att vindkraft är en dyr energikälla med ojämn produktion, som därför inte ens märkbart minskar CO2-utsläppen. Vindkraft ger dessutom en miljöförstörelse av naturlandskap samt i människors hembygdsmiljö och bostäder.

banner...På grund av detta vindkrafthot, i den klimathysteri vi just nu befinner oss i, lade jag just upp bannern som i bloggens övre högra hörn, som länkar till Föreningen Svenskt Landskapsskydds Upprop mot industrialisering av naturlandskapet med vindkraft.

Du kan själv lägga in bannern på din blogg med koden nedan som HTML/Javascript-gadget. (Kan även klistras in i html-template efter <body>).

<script language="javascript" src="http://www.websiteribbon.com/ribbon/92421/"></script><noscript><a href="http://www.websiteribbon.com/">Diagonal Corner Banner Web Design Webmaster Tool</a></noscript>

Lycka till!


(Beskuren bild av Anders Wiklund/SCANPIX)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Twinglytillbakalänkning: MiljöAktuellt; VG; SDS; SvD; YA; YA; HD; DN; DN; Dagen; Expressen
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2 comments:

 1. Vindkraften behöver utredas mot backup-problem. De ger till skillnad från andra kraftverk inget stadigt energitillflöde.

  Bra fråga!

  Partiledardebatten: att den begåvade Reinfeldt klarade sig bra äör ju ingen överraskning. Detsamma gäller Ohly och Wetterstrand. Mona Sahlin var som väntat svag, och Göran Hägglunds tomhet börjar bli pinsamt uppenbar nu äntligen.

  Partiledarnas profil i opinionsundersöknin garna är en sak, partiprofilen en helt annan.

  - Peter Ingestad, Solna

  ReplyDelete
 2. Nu finns det ovanligt många energisystem som stampar på storskalig tillverkning, mot det framstår vindkraftsubventionerna som ett rent väljarförakt.

  Kolla Charles Bartons senaste beräkningar, för att inte tala om Indiens modifierade fast breeder.

  Men Sverige slarvar ju bort en 300miljarder om året som tillstörsta del skapar lägre livskvalitet, så då blir väl detta helt i linje.

  Jag tror jag ska lägga upp länken, trotts att jag inte är emot vindkraft, bara subventionerna.

  ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´