Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Friday, April 24, 2009

Motstånd mot det bullriga bidragssnurret

Kollade in lokala organisationer mot vindkraftsparker. Föreningen Svenskt Landskapsskydd har en sajt där vänsterkolumnen ofta har intressanta nyheter och uppslag (t ex på söndag i Huaröd, en diskussionskväll om planerad vindkraft med premiärvisning av film).

Svenskt Landskapssskydd länkar följande organisationer som engagerar sig mot vindkraft:

Bevara Ljusterö
Föreningen Bevara Linderödsåsen
Helgarö Livsmiljö
Hishults VindkraftsBlogg
Kolerbygdens Landskapsskydd
Kraften i Kullabygden
Livskvalité Runt Öregrundsgrepen
Motvind (Danmark, Helgelandskysten)
Naboer til Vindmöller (Danmark)
Nätverket Färingtofta Norra
Protestgrupp mot jättestora vindkraftverk på land (Danmark, Vestlolland)
Rädda Hallandskusten
Rättvis Vind i Holaveden
Samrådsgruppen Västra Tjörnkusten
Steninge Natur- och Miljöförening
Uppvidinge Vindkraft
VindKRAFT i Hishult
Värna Det Gotländska Kulturlandskapet
Värna Vånga Vyer
Motvind - Föreningen för bevarande av landsbygsmiljön

På några sajter beskrivs vad man ser som massiv propaganda och lurendrejeri och denna har väl en föredömligt rättfram design:Förespråkare av vindkraftparker förefaller oftast vara de företag som äger dem samt de markägare som får betalt för att ha vindkraftverken på sin mark. För övrigt torde närboende bara erfara obehaget av buller och ljusreflexer samt fallande fastighetsvärden.


En debattartikel

Såg i Ystads Allehanda en debattartikel, "Stoppa vindkraftsbyggandet i Skåne", av Mikael Tuviken. Några stycken ur den:
"Politikerna och tjänstemännen i Ystad kan diskutera färgvalet på ytterdörren till Emilio Bergmans frisörsalong samtidigt som man förstör naturen så att boende och turister flyr.

Man säger att vindkraftverken inte förorenar. Jo, vindkraften förorenar genom rotation, buller och stora onaturliga skuggor. De enorma rotorerna snurrar konstant runt uppe i luften och skapar en onaturlig oro i landskapet. Vem kan i framtiden njuta av vårt vackra slättlandskap då det snurrar rotorer på de öppna slätterna? Det är rotorer större än en fotbollsplan som snurrar runt, runt i oändlighet och på dagtid onaturliga skuggor från tornen och nattetid ett ständigt blinkande rött sken då rotorerna snurrar runt, runt, runt.

Generatorerna förorenar också genom buller, ett buller som inte får överstiga en fastställd gräns på 40 dB. Men vindkraftverket ger ett susande ljud som hörs på upp till 3 kilometers avstånd då vinden ligger på."

Skribenten avslutar dock artikeln med att vindkraftverk, om de nu måste byggas, bör byggas till havs eller vid motorväg. Tyvärr är ofta vindkraftens nackdelar så okända att inte drabbade kritiker känner till dem. Nackdelar som gör vindkraften poänglös och skadlig.

Den kunskapen borde iofs finnas hos politiker, med de utredningsresurser de har. I föreläsningen länkad nedan visas med rikliga referenser varför vindkraft är såväl ekonomiskt som miljömässigt fel.


Poänglös skadlig vindkraft

En intressant föreläsning om vindkraft av Michael Trebilcock, professor i ekonomi och juridik (bloggade häromdan om en mycket bra artikel av honom).

Trebilcocks föreläsnings första punkt översatt:
1) Industriell Vindkraft har minimal inverkan på koldioxidutsläppen

Det finns inga belägg för att industriell vindkraft kan antas ha någon signfikant betydelse på koldioxidutsläpp. Europeiska erfarenheter är lärorika. Danmark, världens mest vind-intensiva nation med mer än 6000 turbiner som genererar 19% av landets elektricitet, har ännu inte stängt ett enda fossil kraftverk. Det krävs 50% mer kol-el för att klara vindkraftens oförutsägbarhet, så föroreningar och utsläpp av koldioxid har ökat (med 36% bara under 2006). Flemming Nissen, utvecklingschef på västra Danmarks elkraftbolag ELSAM (ett av Danmarks största energibolag) sa till oss att "vindkraftverk inte minskar koldioxidutsläppen". [1] Tysklands erfarenheter är inte annorlunda. Der Spiegel rapporterar att "Tysklands CO2-utsläpp har inte minskat med ens ett enda gram", [2] och extra kol- och gaseldade kraftverk har byggts för att garantera säker leverans. Faktum är att senare forskning visar att vindkraften faktiskt kan öka växthusgasutsläpp i vissa fall, beroende på kol-intensitet i backup-kraftgenerering vilken krävs på grund av dess intermittenta karaktär. [3] På minussidan i den miljömässiga balansräkningen finns negativa effekter av industriell vindkraft på fågelliv och andra former av vilda djur, husdjur, våtmarker och landskapsvyer.

[...]

References • [1] David J. White, "Danish Wind: Too Good to be True?" The Utilities Journal, July 2004. See also article by Angela Kelly, written for the magazine Green Places and available at http://www.countryguardian.net/Green%20Places.htm .


 • [2] Anselm Waldermann, "Wind Turbines in Europe Do Nothing for Emissions-Reductions Goals," Der Spiegel, February 19, 2009. Available (in German) at www.spiegal.de/international/business/0.1518.606763.00.html .


 • [3] Arthur Campbell, "Hot Air? When Government Support for Intermittent Technologies Can Increase Emissions," MIT Department of Economics, November 21, 2008. Available at http://econ-www.mit.edu/files/3563 .

  [...]


 • -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Andra bloggar: Moderna Myter, Climate Scam #1 #2
  Tillbakalänkning: Ny Teknik; Ny Teknik; SvD; DN; KB; KB; KB; KB; HP; HP; HP
  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  No comments:

  Post a Comment

  Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

  Note: Only a member of this blog may post a comment.


   
  ´´´´´