Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, November 10, 2008

När IPCC-chefen ljuger...

pachauri_1570266.jpgIPCC:s ordförande Rajendra Pachauri blev häromdan promoverad till hedersdoktor i Sydney, och föredrog då bl a följande graf......där han påstod att kurvan t o m år 2000 visar en unikt snabb uppvärmning. För att sätta dessa tiondels grader senaste decennier i perspektiv rekommenderas den andra kurvan i denna post, som gäller Grönland men återspeglar global förändring där Antarktis temperatur var enligt denna graf.

(Pachauris graf ser förresten Kalle Anka-mässig ut, med sampels utanför konfidensintervall. Verkar identisk med den likaledes konstiga grafen i IPCC:s sammanfattande dokument, WG1 syntes fig. 1.1.)

Här är f ö senare års temperaturutveckling i form av fyra gängse standardmätvärden:

tempanomaly_smoothed.png
(recon, februari 2008)

Kurvan från IPCC-chefens föreläsning fanns förresten på bloggen Australian Climate Madness, där även en artikel av ett vittne till föreläsningen citeras:

När det visades på skärmen berättade Pachauri för sin stora publik: "Vi är i ett skede där uppvärmning äger rum mycket snabbare [än tidigare]".

Det här är fullständigt fel. För de flesta av de senaste sju åren, har temperaturen faktiskt legat på en platå. För det gångna året, har det varit kraftig nedkylning. Detta är fakta, inte yttrande: de främsta källorna till dessa siffror, såsom Hadley Center i Storbritannien, instämmer i vad som har hänt [...].Visst, tolkningar av betydelsen av detta stopp i den globala uppvärmningen varierar kraftigt, men fakta är tydliga.

Så det är oroande att Rajendra Pachauri presentation var så felaktig, och skulle ha vilselett var och en i publiken som inte kände till den verkliga situationen. Detta var det särskilt eftersom han gav talet med anledning av mottagande av en vetenskaplig hederstitel från universitetet.

Senare på kvällen, på ABC:s Lateline TV-program, hävdade Pachauri att de som inte håller med om hans åsikter om global uppvärmning är "flat earthers" som förnekar "en överväldigande tyngd av vetenskaplig bevis". Men vilka bevis kan vara viktigare än den temperaturer som Pachauri själv bara några timmar tidigare fuskat med?


Lögnen att vi befinner oss i en extrem situation beträffande temperaturhöjning ser jag även på svenska bloggar som hävdar att CO2 styr oss mot klimatkatastrof. T ex denna post på Terra Incognita. (Där klagas på att jag inte svarat efter en kommentar. Posten har fler och mer felaktiga påståenden än jag tidigare sett och möts lätt både faktamässigt och logiskt-matematiskt. Ska nog göra det senare. Så extrem förmodad lögn känns nästan dumt att bemöta.)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tillbakalänkning: Pachauri i SvD; Ensidig extrem klimatalarmism beröms i SvD; Pachauri i Sydsvenskan; Wejeryd på DN Debatt; Alarmistisk Margot i Sydsvenskan.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

1 comment:

  1. Hur går det med bloggposten om alla faktafel? Mycket snack och lite action.

    ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´