Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, June 16, 2008

Snö-rekord sen 1881, klimat-oikofobi med mera


Parkerad bil i Spokane i Washington den 10:e juni. Fler foton finns här.


(Tips: Gateway Pundit.)

Så här ser utvecklingen för den globala medeltemperaturen ut just nu:


(Källa: NASA, via Anthony Watts.)


Ett typ 70-procentigt ekonomisabotage

Såg att SVT i går sände den människofientliga filmen Planeten, där alarmister som Lester Brown och George Monbiot medverkade, men även den österrikiska energi-, miljö- och klimatkonsulten Jill Jäger. Hon hävdade att vi snarast med hela 70 procent måste minska vår konsumtion av fossila bränslen.

Ett litet problem, som jag ser det, är dock att människans påverkan på klimatet inte är bevisad. IPCC har hittat på siffran 90% sannolikhet och det talas även om hur många som tror detta, men bevis saknas i data. Signifikanta samband kan alltså inte skönjas. Allt bygger på hypoteser om stora förstärkningseffekter av en ursprungligen svag påverkan, inlagt i klimatmodeller (klimatprognosprogram). Dock är dessa förstärkningseffekter inte bara osannolika för naturliga system i balans, vilket klimatet är ett (därför har CO2-hypotesen alltid varit svag), utan de viktigaste förstärkningsfaktorerna har även falsifierats av senare års forskning; jag refererade empiri om vattenånga här, Science Daily om cirrusmoln här och recon nämner här peer reviewed forskning som visar bias i klimatmodellerna som felaktigt ger moln positiv feedback.

En 70-procentig minskning av fossilbränslena vore naturligtvis en ekonomisk katastrof. Skeptikern bloggade här om ett lokalt -- men med tanke på exportinkomster även nationellt -- exempel på det. SSAB:s verk i Oxelösund, som är ett av världens renaste och effektivaste, vill DN:s miljötokar få nedlagt, vilket förstås leder till att bl a Kina tar över. (Lord Moncktons misstanke här, att Kina och Indien finansierat Gores kampanj, är kanske inte helt osannolik.) Kritik mot väst och kapitalism -- "konsumtionssamhället" -- är centralt i miljörörelsen av i dag, och närmast oikofobiska uttryck av dåligt samvete kan ju numera höras även från näringslivshåll.


Kosmoklimatologi

Något många länge ansett och allt fler forskare anser påverkar jordens klimat kan ni läsa om här, där Nir Shaviv -- en av forskarna bakom teorin där solen, dess magnetism avskärmande jorden från kosmisk strålning samt moln spelar in -- beskriver teorin. Även detta dokument av Svensmark är bra. Teorin som testats experimentellt (SKY) kommer inom ett par år att genomgå ett grundligare test vid CERN:s partikelaccelerator i Schweiz. (CLOUD) Kommentar av inom CERN involverade Jasper Kirkby här, och i denna artikel från 1998 menar Kirkby att...

"The theory will probably be able to account for somewhere between a half and the whole of the increase in the Earth's temperature that we have seen in the last century"

Slutligen ett diagram som visar att solens magnetfält i över ett år varit mycket inaktivt, och många forskare befarar att kommande solcykler blir svaga. Vi kan även snart gå in i en kall fas i Atlantic Multi-decadal Oscillation (*) (Lubos Motl om Nature-rapport), men jag skulle inte bli förvånad om vi redan nu står inför en globalt sett ganska kall vinter.


(Källa: NASA, via Anthony Watts.)


(*)--------

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´