Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, March 17, 2008

VIDEO: Colemans stämning av Gore och utsläppsbusiness

Video-länk:
Fox News tar upp Weather Channels grundares stämning av Al Gore.

Den ene av de två juristerna menar att det är relevant att lyfta upp frågan medan den andre hävdar att man inte kan ta en vetenskapligt bevisad fråga, t ex utvecklingsläran, till domstol. Hon menar alltså att ifrågasättande av CO2 som orsak till den globala uppvärmningen (cirka en halv grad på 100 år) är att jämföra med krationism?

Den jurist som stöder att ärendet tas upp anför förresten samma skäl som Coleman, nämligen att det finns ett värde i att den vetenskapliga frågan blir belyst.


Utlovad uppdatering:

Värdet på all olja lär motsvara cirka 6 procent av världens BNP, och fossilbränslen inklusive kol och gas omfattar grovt 1/10 av världens BNP. Utsläppsrätter reglerar alltså -- trots att många länder inte ingår i systemet och att det ifrågasätts om det fungerar -- en rätt stor del av ekonomin. Hittills har systemet inte krävt några större nedskärningar av oljekonsumtionen, då Ryssland förhandlade sig till rikligt med utsläppsrätter som man sedan sålde till västra Europa. Kyoto II riskerar dock att svida mer; bromsa tillväxten mer än vad nuvarande överkommelse gjort.

Även de mest drakoniska utsläppsminskningar lär dock inte påverka klimatet så mycket, ens enligt IPCC:s modeller. Björn Lomborg påpekar att effekterna som mest förskjuts med 6 år om 100 år (se från 4:08 i klippet nedan). UD/RK Samhällsdebatt nämnde i går en skillnad på 25 ppm till slutet av seklet.Jag lovade kommentera handeln med utsläppsrätter, men... jag har inte fördjupat mig i hur den i detalj fungerat och planeras (grundinfo på investopedia och kritik i FT). I denna Wall Street Journal-artikel nämns dock ett företag i branschen, Climate Exchange PLC, som byggt upp ett kapital på hela 1,3 miljarder dollar.

Al Gores nuvarande verksamhet -- vid sidan av att predika om Global Warming och sälja sina filmer och böcker -- ska ju vara att sälja utsläppsrätter, vilket alltså var skälet till att Coleman önskar syna hans verksamhet i domstol. Men Gore driver även en aktiefond, där han enligt International Herald Tribune tills nyligen attraherat investeringar på 5 miljarder dollar.

Vidare påstås han ha satsat 100 miljoner dollar i en reklamkampanj, här kommenterad av CEI:
Här ett klipp från Glenn Becks Show november 2007, om att NBC:s storägare General Electric samlat på sig utsläppsrätter som blir värdefulla om USA hoppar på utsläppshandel samt att NBC nu kör klimatkampanjer. Det sägs även att Gore talat om att kontakta GE.

Om det inte förekommit skrämselpropaganda och hyckleri hade kanske detta inte varit så farligt, men pengacirkusen känns lite som deja vu på IT-hypen. Men det är förstås mer som nu står på spel, där risken är att politiker med utsläppsmål och en form av energiransonering inför skadlig planekonomi på global nivå. (Lomborg förordar skatter på en rimlig nivå snarare än utsläppsmål.)

Här en artikel från tidigare i mars, "Climate alarmists pose real threat to freedom", av Tjeckiens president Vaclav Klaus. Han skriver bl a:

What I see in Europe, the US and other countries is a powerful combination of irresponsibility and wishful thinking together with the strong belief in the possibility of changing the economic nature of things through a radical political project.

This brings me to politics. As a politician who personally experienced communist central planning of all kinds of human activities, I feel obliged to bring back the already almost forgotten arguments used in the famous plan-versus-market debate in the 1930s...


---

Relaterad DN-artikel, där USA:s ambassadör uttalar sig att man måste få med sig Kina och Indien på regleringar, och säger: "- Vi har gått in i kapitel två i klimatdebatten som inleddes i och med Sternrapporten och Al Gores film. Kapitel två handlar om hur vi ska agera." Burr! De borde läsa Lomborg istället.

Andra bloggar om: , , , , , , ,, , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´