Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, November 22, 2010

Delvis offtopic om akademisk verksamhets politikproduktion

Vill bara återge en kommentar vilken jag just lät drabba en folkpartists bloggpost, där han klokt och sansat föreslår idéarbete i FP.

Min kommentar lätt omarbetad:

Tänk om folkpartiet kunde bestämma sig för att opponera relativistisk akademisk diskurs!

Är en rimlig hållning om man vill motverka utveckling mot ett alltmer reglerat och totalitärt samhälle där krav på bekännelse till verklighetsbeskrivningar snarare än frihet och [sakligt bemötande av] förhållningssätt till objektiva fakta och (konservativ) förankring i uppbyggd visdom gäller. F ö krav som ger fördömanden av positioner där t ex önskan att inte ha gigantisk invandring för att undvika kaotisk mångkultur är rasism eller nämnande av forskares rön visande att inget klimathot existerar är asocialt och närmast kriminellt.

Men opponerande mot detta [relativistiska diskurser] kostar på i form av anklagelse om extremhögerposition, och alla politiska partier -- utom möjligen SD -- är så nära sammanlänkade med detta i avsiktlig (och definitivt förefallande klok) förankring i akademiska världen, omedvetna om hur metodologi blivit verktyg att via diskurser förändra samhället (delvis progressivas kupp?), att mitt förslag syns förmätet.

-
Lite "extra":

Dessvärre tycks alltså klimatfrågan vara något som svalts med hull och hår på grund av denna mekanism, och involveras även från ett väl så tydligt relativistiskt håll, nämligen av genusvetenskapen, enligt Göteborgs universitet:
"Vilken betydelse har ett intersektionellt genusperspektiv i klimatfrågorna? Vilka skillnader finns i hur kvinnor och män påverkas av klimatförändringarna? Hur ser forskningsläget ut för klimatforskning inom genusvetenskapen och hur syns genusperspektivet inom det aktivistiska motståndet? Vilken är ekofeminismens roll, historiskt och i samtid? Vilka teoretiska och metodologiska verktyg och ingångar har vi tillgång till för att bedriva genusforskning kring klimatfrågor?"

Från det ena till det femte: Orerade lite här om NGO:er som ett annat -- som torde anses som postmodernt -- medel till power grab för vänsterpolitik.


(Ska kanske påpeka att genusvetenskap inte är feminism och att jag är positiv till feminismens framsteg. Genusvetenskap söker med bl a postmoderna verktyg definiera dolda strukturer av förtryck, där man nog allmänt och kanske lite slarvigt kan säga att det gemene man kallar verklighet är betydelselös. Här kan t ex könsspecifika skillnader beskrivas som förtryck som därför bör bekämpas -- vilket iofs postmodern queerforskning vänder sig emot...)

Andra bloggar om: , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´