Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Friday, January 8, 2010

Meningslös vindkraft x2

Två artiklar.

1)
I förra postens NRK-film sades att förbättring av befintlig vattenkraft kan ersätta ny vindkraft. Lars Johansson och Lars Blomqvist tycks ha branschkännedom och menade i en debattartikel i Kristianstadsbladet igår att förbättring av befintlig CO2-fri vatten- och kärnkraft kan ge ett tillskott på 10 TWh. Tar mig friheten att citera artikelns inledande stycken:

"– Knappt hälften, svarade verkstadschefen när han blev tillfrågad om hur många som jobbade i fabriken.

Och så är det faktiskt i vår eltillverkningsindustri. Landets samlade produktionskapacitet utnyttjas i genomsnitt till knappt hälften. Ändå byggs det vindkraftverk för fullt.

Teoretiskt kan den produktionskapacitet som finns installerad i landets alla kraftverk producera dubbelt så mycket el som den vi normalt gör av med inom landet. Ett hundraprocentigt utnyttjande går naturligtvis inte, men något mer än 50 procent borde vara möjligt.

Några konsultrapporter under senare år indikerar att det finns åtminstone fem outnyttjade terawattimmar i befintliga kärnkraftverk och i redan utbyggda älvar finns dolda resurser i samma storleksordning.

Vindkraftssatsningen är därför egentligen onödig eftersom våra befintliga kraftverk, bättre utnyttjade och med i många fall marginella investeringar i vatten- och kärnkraft, kan klara landets elbehov nu och lång tid framöver.

[...]"
Tja, 10 TWh vid bättre nyttjande av befintlig kraft. Stämmer det? Vad kan sen ny kärnkraft ge om säg 15 år?2)
Östran tog i artikeln Vindkraft behövs inte upp kungliga vetenskapsakademins Harry Franks syn på vindkraft.

(KVA:s Sven Kullander och Dick Hedbergs vindkraftskritik berörde jag i denna tidigare post, och indirekt via länk till SNF-replik här.)


Relaterat i media: NYT, BLT, DN, SvD1, SvD2, HD, GP
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´