I Rapport igår kväll fick solforskaren Henrik Lundstedt komma till tals (klipp nedan). Han menar att den 11-åriga solcykel som nu avslutas är förlängd och att kommande solcykler därför blir svagare. Reportern säger att Lundstedt inte underkänner IPCC (sägs inte det stoppas kanske SVT-inslaget som kätterskt). Lundstedt talar om det "gamla sättet" att se endast på solens ljusstrålning (IPCC:s sätt [min kommentar]), medan vi i själva verket kan sägas leva inuti solens corona. Jorden påverkas ständigt av en mängd faktorer beroende på solens tillstånd.
Playrapport
En klimatpåverkande faktor som påverkas av solen är molnförekomst. Roy Spencer talar om "the elephant in the room", det vill säga att vi diskuterar små effekter av växthusgasen koldioxid i jämförelse med stora förändringar i jordens energibalans på grund av förändring i förekomst av särskilt låga moln. Förekomsten av dessa minskade på 90-talet med flera procent, vilket motsvarar hittills hela ökningen av CO2. Är du intresserad rekommenderar jag Svensmarks teori kosmoklimatologi, t ex i detta dokument (eller bloggens kategori cosmoclimatology).
Viktigt är även att en större bild av klimatförändring tycks utkristalliseras, vilket nämns här. Såg nyligen denna fina text av Erl Happ, med en hypotes om hur klimatförändring sker. En slående observation om variabilitet och jordens magnetfält finns förresten här. Dessa observationer och ansatser till teorier konkurrerar inte med Svensmark utan inkluderar den påverkan kosmisk strålning har på molnbildning (visas av Palle et al 2004 (pdf)).
Den populära bilden att ökad CO2-halt i atmosfären ger ett "lock" i mellan- och övre troposfären och därmed förstärker en svag effekt av CO2 (antas av IPCC) kan du glömma. Detta "fingerprint" för antropogen uppvärmning saknas och de förstärkningseffekter som krävs motsägs av flera vetenskapliga studier. Förstärkning allmänt falsifierad i studie på jordens strålningsbalans.
CO2 är inget hot.
Klimat i media: AB, VG, Politiken, KB, Dagbladet
Andra bloggar om: vetenskap, SVT, klimat, klimatet, klimatforskning, solen, solforskning, moln, molnbildning, kosmisk strålning, kosmoklimatologi, Henrik Svensmark
Svensk el i september 2024
1 month ago
Inget nytt ovan jorden!
ReplyDeleteDet är nog bara insnöade forskare som har betraktat solen är en platt skiva! Den vanliga människan har sedan urminnes tider, mycket väl förstått hur solen på olika sätt påverkar jorden, så varför betrakta det som något nytt?
Ironiserar du för raljera över mig, eller?
ReplyDeleteForskare är inte insnöade på det de har kunskap om. Denne solforskare vet vad han talar om och just solforskarna kritiserar IPCC för att se solen som "en skiva".
Vidare brukar väl inte vanligt folk anse att solen sträcker sig ut i solsystemet (heliosfären), utan de ser nog oftast solen som ett lysande klot.
Du verkar även -- om du nu inte ironiserar -- ge röst för idén att vanligt folk begriper saker intuitivt och därför har rätt. Det är en befängd tanke. Jag anser att vissa argument från s k klimatskeptiker (jag tror själv inte på stor klimatpåverkan av CO2) inte är valida då de hänvisar till sådana argument. T ex att CO2 inte kan påverka p g a dess låga koncentration, eller att solen måste påverka för att den är stor. Min uppfattning om det intuitiva är tvärtom att det kan vilseleda i forskning. I forskning får inte känslor vara argument.
Ironin ligger i det faktum att forskare år 2009! skall behöva upplysa varandra om solens "dynamiska" påverkan på jorden, ungefär som att detta skull vara något att debattera om?
ReplyDeleteBorde inte denna"nya"information delgivits lite tidigare, med tanke på den pågående klimathysterin och det kommande klimatmötet i Köpenhamn, nog verkar det lite insnöat?
"Vidare brukar väl inte vanligt folk anse att solen sträcker sig ut i solsystemet (heliosfären), utan de ser nog oftast solen som ett lysande klot"
Solstormar och Norrsken?
mvh
Tack för bra länkar!
ReplyDeleteBengt A: Varsågod.
ReplyDelete