Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Tuesday, March 3, 2009

Ett sansat nyhetsankare

Bra kommenterat av Brit Hume. Why not go for it Elfsberg?! ;)------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Andra bloggar om: , , , ,

4 comments:

 1. Mycket bra kommentar! Det som är bra med amerikanska program är att flera sidor får komma till tals. Ofta debatteras frågor intensivt med en programledare som moderator. I Sverige är allting tillrättalagt och sällan får alternativa röster komma fram.

  ReplyDelete
 2. "Cooling trend of the last decade"? Vilka data visar på en sådan trend?

  ReplyDelete
 3. Tomas. Du har rätt. För år 1999 är det s a s synbart stigande trend, och för 2000 en högst marginell ökning (utan att man bryr sig om signifikans). Men för övriga år sedan 1998 och tills nu är riktningen fallande. Har inte med GISS i länkar nedan då de har dessa data för städer respektive landsbygd och dessa justeringar av rådata, men HadCrut som markdata:

  1998-2009
  1999-2009
  2000-2009
  2001-2009
  2002-2009

  Om man med uttrycket "last decade" menar att det startar 2000 är dock inte felet så allvarligt. Bara s a s "det mindre felet" mellan oförändrat och fallande. Från 2001 och framåt är det dock nedåtgående trend.

  Hur många gånger har du förresten kommenterat och klagat på att medierna varje dag någonstans skriver att Antarktis is i allt högre hastighet håller på att smälta, eller att Arktis gör det just nu? Den uppgiften ser man ju överallt, men jag misstänker att vi aldrig ser dig klaga på de felen, eller? Kan jag maila dig när jag ser något sådant och be dig klaga? ;)

  Temperaturmätning är ett rätt osäkert område, särskilt innan satellitmätningarna startade och det med tanke på stationsplacering, -standard, diverse förändringar och annat. Men visst är det varmare nu är på 60 och 70-talet! Cirka 3 tiondels grader värmeökning hade vi från tidigt 90-tal till tidigt 00-tal hade vi, samtidigt som låga moln minskade med 5 procent vilket ökade albedo med cirka 2 procent. Men fortsätter nu kylan på ett par tiondels grader C kallare än mellan 2001 och 2006 kommer ganska snart temperaturen att ligga 2 standardavvikelser från klimatmodellernas prognos. (Matematikern Lucia Liljegren visade detta t ex här och säljer förresten muggar här.)

  Men okej, du hade rätt här!

  ReplyDelete
 4. Tack för datagenomgången! Visserligen är trenden från 1999 klart stigande, men då justeringar med något enstaka år ger så stort utslag är det tveksamt om man kan tala om någon trend alls. Klart är i vilket fall som helst att Brit Hume pratar i nattmössan då han talar om en "cooling trend".

  Jag kan på rak arm inte komma på någon artikel om smältande polarisar som jag kommenterat, så du får gärna maila mig när du ser en sådan! Däremot kan jag säga att jag aldrig lyft fram en sådan artikel som en "bra" artikel. ;)

  ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´