Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, March 16, 2009

Berömvärd artikel!

Peppe Engberg hade för några veckor sedan en riktigt bra text i Dagens PS! Obligatoriska slängar mot “förnekande” direktörer, men även mot "klimatkramare". Artikeln genomsyras av klimatrealism, intelligent utifrån miljöikonen Rachel Carson.

Några stycken:

"År 330 f.Kr företog Pytheas en resa norr om Island. När han återvände till de sköna Medelhavet berättade han om isbjörnar på ett mare pigrum, ett stelnat hav.
Hade Pytheas återkommit sexhundra år senare hade han sett andra saker. Isbjörnarna var ute på tunn is. Rachel Carson påminner oss läsare om att på 900-talet seglade vikingarna runt Grönland utan att över huvudtaget mötas av arktis is. År 984 seglade Röde Erik rakt västerut från Island och fortsatte sedan ner längs Grönlands östkust utan att stöta på is – en väg som skulle ha varit omöjlig att segla de senaste århundradena.

Först på 1200-talet kommer de första varningarna om att de som seglar till Grönland bör lägga kursen mer söderut för att undvika isen. På slutet av 1300-talet övergavs den gamla rutten och nya seglingsanvisningar utfärdades för att man skulle gå fri från isen.
De äldsta vikingasagorna berättar om exotiska frukter på Grönland och hur mycket boskap som kunde beta här. Norska kolonisatörer byggde kyrkor och boplatser, på breddgrader som numera är istäckta.
Och snart inte längre täckta av is, om dagens klimatkramare har rätt, vilket de sannolikt har.

[...]

Kort sagt: Det som hände då är det vi ser hända nu. Klimatet ändras. Det enda tvärsäkra man kan säga om klimatförändringarna är att över tid är det själva förändringen som är det bestående.
[…]

Rachel Carson väcker […] en fråga som varken klimatkramare eller förnekare tycks vilja diskutera: hur förbereder vi oss på de klimatförändringar, som uppenbarligen förändrar livsbetingelserna oavsett den mänskliga faktorn?
Självklart ska vi göra allt som står i vår makt för att minska koldioxidutsläppen. Men om Rachel Carson bara hade lite lite rätt, så tyder allt på att Världsnaturfonden lovar mycket mycket för mycket,när man i sin TV-reklam lovar att ”stoppa klimatförändringen” om de bara får lite bidrag från oss."

Hela artikeln.

Håller inte med om att "förnekare" inte vill diskutera hur vi förbereder oss för stora naturliga klimatförändringar. Tvärtom brukar "vi" föreslå att vi förbereder oss på att adoptera till det klimat vi får, vilket det nu blir. (Jag brukar påpeka vikten av utvecklad teknik inom odling om kallare klimat ger minskad odlingsareal och sämre förutsättningar i övrigt.)

Men en berömvärd artikel av Peppe!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tillbakalänkning: DN; HD; Kristianstadsbladet; Ystads Allehanda
>Andra bloggar om: , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´