Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Saturday, November 15, 2008

Om utsläppsrätter på Nya Zeeland

Jag är inte insatt i Nya Zeelands politik, men har snappat upp att det varit val där.

Rodney%20Hide.pngSåg för ett tag sedan ett valtal av det lilla klassiskt liberala partiet ACT:s partiledare Rodney Hide (som har en master-examen i miljövetenskap), och körde det i ett översättningsprogram. I valet i lördags ökade partiet från 2 till 5 ledamöter bland parlamentets cirka 120 ledamöter, och man kommer efter ett nederlag för vänstern att styra landet tillsammans med konservativa National Party.

Efter att läst talet tänkte jag att det inte hade varit dumt om Sverige hade haft ett liknande parti, men chansen att vi skulle få ett är väl ungefär lika med noll. (Men hade behövts ett mot galna Centerpartiet!)

(Min fetstil.)

Speech to Public Meeting; Franklin Centre, Pukekohe; Monday 29 September 2008.

-
Systemet för handel med utsläppsrätter, ETS, hastades till lag av en Clark/Peters-regering i dödstryckningar - de som bara hade vaga idéer om hur den kommer att påverka vår ekonomi.

National Party opponerade Labours ETS - och kommer att producera sitt eget.

ACT är det enda parti som motsatt sig ETS från dag ett.

Vad du än anser om klimatförändring - och jag är skeptisk - är ETS en dålig idé.

Det kommer att åsamka nya zeeländska familjer en enorm kostnad samt stora kostnader för varje företag - och kommer att göra så utan någon nytta. Vi skulle kunna stänga ner Nya Zeeland utan att det skulle göra någon skillnad för världen.

National Party har alltid stött ett ETS - bara inte det Labour föreslog. National Party tror att vi kan ha ett ETS utan kostnader för företag och hushåll, men det är inte möjligt. Syftet med ETS är att sätta en kostnad på utsläpp av växthusgaser och driva upp de kostnaderna. Det är dess poäng: du ska betala och betala och betala.

För ingenting.

ACT har alltid motsatt sig ETS. Vetenskapen rättfärdigar det inte, kostnaderna är stora och det finns inga fördelar.

National Party’s parlamentsledamöter har kommit till oss och instämt med oss - och klagat över att Nick Smith kapat National Party’s politik. De instämde med John Key när han sa att klimatförändringar är en hoax. Nu stöder även han ETS.

National Party säljer ut Nya Zeeland med en dålig politik.

The New Zeeland Institute of Economic Research fastlade i sin studie 2008, "The Impact of the Proposed Emissions Trading Scheme", att markpriset skulle falla 40 procent, och mark för boskap och får skulle falla med 23 procent.

Den årliga inkomsten per hushåll skulle falla med $3000, och den genomsnittliga timlönen med $2.30. Varje år kommer vi att avstå 22000 nya arbetstillfällen.

Inte ens våra fiender i krig har gjort detta mot oss, och här gör vi det mot oss själva där National Party håller med Labour om att lägga stora kostnader på företagen och pressa hushållen än mer.


Det är fel. Jag har varit hos framgångsrika företag som exporterar över hela världen som inte kommer att överleva ETS. De kommer att flytta till Australien och undvika kostnaderna.

Det är ytterligare en förlust av arbetstillfällen och inkomster. För ingenting.

Vi behöver en smart miljöpolitik - inte en dum som ETS.

Det finns inga bevis för att CO2 driver klimatet eller att industrialisering värmer upp världen.

I själva verket talar bevisen för motsatsen. Jordens temperatur har ökat under de senaste 150 åren med ungefär en halv grad. Men den största delen av denna ökning var under första halvan av 1900-talet - före efterkrigstidens ekonomiska uppsving. Under det uppsvinget sjönk temperaturen på jorden.

När jag började min bana som miljöaktivist gällde rädslan global nedkylning.

Det finns många brister i bevisen. Isborrkärnor visar att CO2-nivån släpat efter temperaturen med 800 år. Och den ökade temperaturen de senaste 150 åren har skett vid jordytan - inte i troposfären, som teorin om av CO2 orsakad temperaturförändring förutspår.

Det enda som påvisar teorin om av människan skapad global uppvärmning är datormodellerna - men de är bara det direkta resultatet av de antaganden som de matats med. Deras prognoser är resultatet av vad som matas in, och empiri ger inget stöd till modellernas förutsägelser.
..

Det är därför ACT detta val arbetat för att skrota ETS. Vi borde skrota ETS och överge Kyoto. Vi ska inte behöva tvingas att skicka våra hårt intjänade pengar till ryssarna.

Vi fick i parlamentet höra att Europa också är på väg att skaffa sig ett ETS.

Detta var en nyhetsartikel: Tysklands förbundskansler Angela Merkel stödde förra veckan ett nästan totalt undantag för tysk industri från nya regler som tvingar företagen att betala för växthusgasutsläpp. Merkel sa att, även om hon stöder behovet av att bekämpa klimatförändring, hon “inte kunde stödja förstörelse av tyska arbetstillfällen genom en oklok klimatpolitik ".

Så varför gör vi det?

Vi behöver ett regeringsskifte detta val. Men vi behöver något mer: vi behöver en kursförändring. Det finns bara ett sätt på vilket du kan rösta för en kursförändring: Rösta på ACT.

Du kan göra skillnad: rösta på ACT - och skrota ETS.
-Ser i en AP-artikel att National Party's ledare och Nya Zeelands nya premiärminister, John Key, talat om att dra tillbaka Labours ambitiösa utsläppsrättssystem:

"Key has promised a more right-leaning government than Clark's, which for almost a decade made global warming a key policy issue.

In a country where the environment is a mainstream political issue, Key has vowed to wind back Clark's greenhouse gas emission trading scheme to protect businesses from financial losses..."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tillbakalänkning: Sydsvenskan; Dagen; Aftonbladet.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

1 comment:

  1. Komplett total klimatinkompetens! Det är ju bara att räkna på vad detta förslag ger i minskade växhusgaser; Mindre än 2-3 % av vad statliga Vattenfalls kolkraftverk släpper ut. Men det är väl ingen som kan räkna när det gäller klimatarbetet...
    Suck!

    ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´