[Uppdatering: NOAA har nu erkänt en solfläck 21-22 augusti, vilken då inte erkändes som solfläck och där beslut dröjde. Rådde under godkännandeprocessen oenighet om den. Anthony Watts har mer. Uppgiften om nytt rekord här kan således, enligt nu tillkännagivna officiella uppgift, vara felaktig.]
[Uppdatering 2 (14/9): Solarcycle24.com rapporterar, jämte några observationscentra, en solfläcksfri augusti månad. Officiell uppgift ifrågasätts alltså på flera håll.]
Inte mycket nytt, men då vi inte hade någon solfläck denna söndag är det första kalendermånaden utan solfläckar sedan 1913. Samtidigt innebär 42 dagar utan solfläckar att ett rekord sedan 1996 slås. Senaste längre period utan solfläckar var just 1913. Statistik här.
Detta har diskuterats i en av Anthony Watts senaste bloggposter. (Annat om solen är dagens post, denna om vad solfläckar är, Jennifer Marohasy och Russell Steele.)
David Hathaway
NASA:s solfysiker David Hathaway -- som i prognoser de senaste åren skjutit fram starten för solcykel 24 (SC24) men blygsamt nedjusterat dess styrka -- lyfter i denna intervju fram NASA:s Dikpati och Gilman, som har en modell som körd för senaste 8 solcykler sägs pricka in dem till 98 procent. Exakt vad som prickas in eller hur modellen konstruerats framgår inte. Med största sannolikhet har man med några tillgängliga variabler ad hoc skapat en modell som passar senare solcykler, och med vilken man kan förutspå en stark SC24.
Hathaway har även argumenterat att historiska data inte talar för en svag SC24, där dock tid före solcykel 1, år 1750, utesluts. Alltså den för Maunder Minimum. Beräkningen berörde dock solminimums längd, inte mer relevanta solcykelns längd.
Jag tror f ö knappast att någon solforskare köper Dikpatis och Gilmans modell och prognos att SC24 startar sent i år men ändå blir upp till 50 procent starkare än SC23! Om inte SC24 startar senare i år tror Hathaway att spekulationer om ett nytt Maunder Minimum kommer att ta fart. Vore ju naturligt, liksom att oron som finns nu är befogad.
(Ett antagande baserat på statistik på solcykellängd som jag nämnt är ju att en start av SC24 sent i år -- vilket allt tyder på att vi som bäst får -- kan indikera att vi får motsvarande ett nytt Dalton Minimum; svaga solcykler tidigt 1800-tal under en ganska kall period.)
Ska kanske i rättvisans namn nämnas att Hathaway uttrycker förvåning över att SC24 startar sent, då det brukar innebära en svag solcykel.
Han påstår dock även att solaktivitetsminimum inte mycket påverkar klimatet, utan att fossil koldioxid är dominerande. Han bekräftar alltså inte vad som hävdas i såväl vetenskaplig litteratur som av Wikipedia. Tydligen en CO2-bekännare, mån om att förringa solens roll för klimatet.
=====
Lade i menyn, intill klimatfilm-bannern, en länk till solarcycle24.com, där bl a diskussionsforum finns.
=====
Uppdatering: Greenie Watch rapporterar om köldrekord för augusti månad i Australien och om höstkyla i Europa.
Noterade nyligen att Brisbane på Australiens östkust, på 27:e södra breddgraden (t ex ligger Eilat på 29:e norra breddgraden) första gången någonsin i slutet av juli månad hade snöfall. Av de många kommentarer till denna artikel som jag sett är samtliga kritiska till hypotesen om antropogen global uppvärmning.
Det lär väl vara en tidsfråga innan samma massiva kritik kommer här, eller har vi ovanligt många miljöstollar? De närmaste dagarna spår SMHI snöfall i Norrland och om senaste årets globala temperaturfall fortsätter...
----------------------------------------------------------------------------------------
Twingly-tillbakalänkning:
* SvD: "Billig alkohol kan rädda världen". Om att "mildra växthuseffekten". The Climate Scam kommenterar bra.
* DN: "Nordostpassagen ligger öppen". Miljöstolle som lömskt är tyst om att Arktis is är större i år och att Nordvästpassagen länge var öppen förra året men inte alls i år.
Andra bloggar om: vetenskap, klimat, klimatet, solen, solaktivitet, solfläckar, klimatförändring, klimatförändringar, växthuseffekten, Maunder Minimum, Dalton Minimum
Svensk el i september 2024
3 months ago
NOAA har idag justerat solfläcksdata och har lagt till en solfläck den 21-22/8.
ReplyDeleteDet verkar oenighet i tolkningen av vad som krävs för att man ska räkna den solfläcken för tillfället.
Va-nurå? Ska man inte kunna skriva sin blogg i lugn och ro utan att NOAA ska komma och spackla över i efterhand...
ReplyDelete:-)
Nej, tack för upplysningen!
Hade annars kunnat missa det ett tag.
Länk till Watts bloggpost med uppdateringar.
Ser att jag inte var ensam i mitt misstag. Daily Tech hade denna story.
ReplyDeleteTänkte att jag lurats av en något ivrig Watts, men den formella hanteringen var nog inte alla på det klara med. Det är väl inte ofta sånt ståhej kring en enda solfläck, och detta kom sig nog av att rekord och godkännande sammanföll i månadsskiftet.
Men frågan är när SC24 ska komma igång. Rekord lär ju fortfarande kunna slås i detta minimum, medan SC23 minskar.
Hoppas 24:an startar snart och att inte Penn och Livingston får rätt om svagare solfläckar. Men förutom solminimum lär det att vi går in i en kall fas beträffande PDO och AMO kunna göra denna vinter till en av de kallare senaste decenniet.
Vid kraftig kyla lär AGW:are tugga om "ovanligt och extremt väder". Jag säger bara: Lycka till! ;-)