Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Tuesday, July 15, 2008

Spencer om moln och feeback - några länkar

Roy Spencer har senaste åren forskat en del på moln. För ett år sen skrev t ex Lubos Motl denna post om hans forskning om cirrusmoln.

I våras skrev Motl detta inlägg, om forskning Spencer presenterat, som bl a visar att feedback från moln inte är positiva, det vill säga att förändring av temperatur eller andra påverkansfaktorer av molnen inte betydligt förstärks, utan troligen dämpas.

Spencer är kritisk mot modellerna, vilka har kraftig positiv feedback för moln. Något han uttrycker bra i denna text. (Artikeln börjar under rubriken "Hey, Nobel Prize Winners, Answer Me This", efter texten om vulkanen.) Frågan är om - som modellerna antar - både temperaturen driver molnen och molnen driver temperaturen, eller om något av dessa orsakssamband dominerar? Det senare förefaller vara fallet, där molnen driver temperaturen.

I modellerna antas att inte minst temperatur styr molnförekomst. Kanske antogs det då det möjliggör kontroll av molnförekomst i modellen, men även då det möjliggör positiv återkoppling...

I dag postar Jennifer Marohasy abstract från en rapport Spencer och William Braswell ska publicera i Journal of Climate, samt har hon powerpoint-presentationen för ett föredrag om rapporten på torsdag.

Finns även en förenklad beskrivning av en rapport av Spencer i juni, om feedback och modellernas allför höga känslighet för moln. Här även en artikel i USA Today om Spencers forskning.

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´