Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Tuesday, July 8, 2008

Breaking News: Is smälter på sommaren


TT-artikel i Sydsvenskan, DN, SvD och HD för ett par timmar sen:

"Polarstation överges — isen smälter

En grupp ryska polarforskare tvingas lämna sin forskningsstation nära Svalbard eftersom isflaket som stationen står på smälter bort.

Stationen placerades på ett stort isflak i september förra året och ursprungligen var det tänkt att forskarna skulle stanna i ett år.

Men på nio månader har isflaket smält från 15 kvadratkilometer till 0,12 kvadratkilometer och nu måste forskarna åka hem i förtid..."

Var verkligen forskarna säkra på att isflaket skulle hålla över sommaren nära Svalbard? Det är ju inte onaturligt att isflak flyttar sig och smälter, och jag kan inte föreställa mig att den hade klarat sig där de senaste decennierna. Enligt NSIDC var det isfritt runt Svalbard 2006 och 2007, men även 2002-2005 samt vid genomsnittligt minimum 1979-2000.

Kan verkligen TT skapa drama av något helt naturligt? Antagligen hade forskarna förhoppningar om att få vara kvar längre på flaket -- d v s att det inte glidit iväg till Svalbard -- vilket TT med uttrycket "i förtid" spinner till issmältnings-alarmism.

-
Det tycks för övrigt osäkert om nordvästpassagen öppnas i år (den jag här nämnde att miljöturistarrangörer trodde skulle vara öppen i juni).

Som is-utvecklingen ser ut just nu lär chansen att Nordpolen blir isfri i år ha minskat. Men om det ändå skulle ske anser, i denna kommentar, inte ens Real Climates källa om Arktis is att det spelar någon roll.

Isläget på Arktis enligt NSIDC:

Uppdatering: Det är intressant att se hur Arktis is ändrat form mellan olika år. T ex var 2006 och ett antal år innan dess Nordöstpassagen öppen, medan densamma var i det närmaste stängd under rekordminimum 2007, då Nordvästpassagen dock var öppen första gången i mannaminne. Hittade denna psykadeliska gif-animation.

Med tanke på rörelserna här är väl isflak som glider ut i havet och smälter lättare att förstå!
------
Mina senaste inlägg om Arktis:
* Arktis is - och en vulkan
* DN på tunn is
* Bloggtips------------
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´