Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Wednesday, April 23, 2008

Diverse länkar...

* Maggie på The Climate Scam har en intervju med klimatforskaren Vincent Gray.


* HAX har ett inlägg uttryckandes en förmodligen delvis berättigad oro beträffande typ klimatväckelse -- där jag plitade ner ett par långa kommentarer...


* Den förste Australiensiske austronauten, Phil Chapman, anser i en artikel i The Australian att klimathotet i dag är en ny istid.

Det är såklart korrekt att ett kallare klimat är mer skadligt än varmare klimat. Den direkta dödligheten från kyla respektive värme minskar vid varmare klimat men ökar vid kallare, livsmedelsproduktionen gagnas av varmare klimat etc.

Chapmans artikel bygger annars på att låg solaktivitet är en risk. Den avklingade solcykel 23 har ju ännu inte ersatts av nästa solcykel. Något som förväntades redan ha skett, men som mycket väl kan komma att ske - dock ovanligt sent - senare i år.

Enligt NASA kan en lika stark solcykel 24 som cykel 23 komma igång under senare halvan av detta år (uppdaterad data och prediction från NOAA här), men skulle det inte ske torde sannolikheten för ett solcykelminimum kommande decennier öka rejält. I bloggen Solar Science påpekas att vi ännu inte vet om detta är något exceptionellt, givet att solcykel 24 startar senare i år. Annars skulle det vara något udda, menar gästskribenten Dr. Ken Tapping.* Fick i NWT se mer svenskt etanolvansinne. Karlskoga Energi ska bygga en etanolfabrik för spannmål producerandes etanol för kanske bortåt 5 procent av Sveriges fordonsbränslebehov, men byggstart har visst fördröjts p g a att vetepriset gått upp. En sån fabrik till och halva Sveriges åkerareal blir till meningslöst ineffektivt fordonsbränsle...?

Annars har Sveriges Radio nu kritiskt tagit upp Sekabs etanolsatsning i ...Ghana! Länk 1 & länk 2. Har tidigare skrivit om Sekabs storsatsning i Mocambique och Tanzania, och man kan så smått undra om Sekab särskilt valt att satsa i svält- och torkdrabbade länder?

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´