Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Tuesday, July 19, 2011

CERN ger pekpinnar: "Förklara inte vad resultatet innebär!"

Såg just Nigel Calders senaste bloggpost, “No, you mustn’t say what it means!”, samt gjorde här en snabb översättning av det mesta av innehållet:

Fastän jag fortfarande är mycket upptagen med annat arbete håller jag under uppsikt resultat från CLOUD-experimentet i Geneve, som testar Henrik Svensmarks hypotes att kosmisk strålning bidrar till att bilda moln. De är tänkta att publiceras under sommaren. Allt jag har just nu är en häpnadsväckande anmärkning av Rolf-Dieter Heuer, generaldirektör för CERN, i en intervju av Welt Online för några dagar sedan.

Här är en uppsnyggad Google Translate-version av relevant ordväxling.

Welt Online: Resultatet av det så kallade CLOUD-experimentet, utforskande molnbildning, inväntas med stor spänning. Kan dessa resultat fortfarande vara viktiga för förståelsen av global klimatförändring?

Heuer: Detta handlar verkligen om att bättre förstå hur moln bildas. I naturen finns det många parametrar som inverkar -- inkluderat temperatur, luftfuktighet, föroreningar och även kosmisk strålning. I experimentet undersöker CLOUD kosmisk strålnings inverkan på molnbildning., användande strålning [det vill säga partiklar] utsända från acceleratorn. Och i experimentets kammare kan man under kontrollerade villkor studera hur bildandet av droppar beror på strålningen och vissa ämnen. Resultatet kommer snart att publiceras. Jag har bett kollegorna att presentera resultaten tydligt, men utan att tolka dem. Det skulle leda direkt in på den högst politiska arena debatten om klimatförändring är. Man ska ha klart för sig att kosmisk strålning endast är en av många parametrar.

Calder nämner sedan några slutsatser, där jag inte minst finner den tredje nämnvärd:

3) Det en gång lysande CERN-laboratoriet upphör att vara ett sant vetenskapligt institut när dess generaldirektör förbjuder sina fysiker och besökande forskare att dra de uppenbara vetenskapliga slutsatserna från deras resultat.

Welt Online-intervjun här och post med bl a tidigare Calder-länkar här.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

1 comment:

  1. Såg ingen tipsmail, så här:
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2019953/Scientist-claimed-polar-bears-drowning-investigated-scientific-misconduct.html#ixzz1TSJCxLwv


    hehe :)

    ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´