En kommentar på förra bloggposten hade inte med den att göra men är värd ett sakligt svar.
Kommentar:
Väderinstitut: Kylan stannar ända in i maj:
http://www.expressen.se/nyheter/1.2339017/vaderinstitut-kylan-stannar-anda-in-i-maj
Däri säger meteorolog Sten Laurin:
"Vädret följer inte fysikens lagar utan högtryck och lågtryck kan vika av när som helst i atmosfären."
Inte så konstigt då att det finns folk som tror på AGW...
Mvh Max
Svar:
Det Laurin talar om har inte med AGW eller klimatforskning att göra, men förstår det roliga i orden att inte fysikens lagar följs. Vad han menar bör vara att vädrets utveckling för en plats i framtiden i så hög grad beror av slumpen (jämför t ex med rörelsen hos röken från en cigarett) att prognosutfall inte baseras på fysikalisk beräkning. Därför, och pga den låga säkerhet prognoser månader in i framtiden har, är uttrycket singla slant befogat.
Denna osäkerhet gällde väder medan skattning av adderad klimatpåverkande faktors betydelse på globalt klimat är något helt annat med goda vetenskapliga teorier. (*)
Apropå prognos månader framåt vet jag inte hur de görs, men förmodligen används historisk väderstatistik. Det finns enligt studier senare år starka samband mellan regionala vädermönster, ENSO och solaktivitet. Kanske meteorologisk litteratur tills nyligen avvisade sådant, vilket är okej. Tröghet i anammande av rön är naturligt och har även fördelar.
Jag håller alltså med Laurin och detta har inte med klimatforskning att göra.
(Sen kanske någon vill spekulera om Laurin sagt detsamma om prognos var värme och det tror jag säkert! Men kvällstidningar...)
----
(*) Även om klimatfrågan som offentligt fenomen har myter, forskning kommer undan med tvivelaktiga påståenden, ofta i linje med myterna, samt antagen stor effekt på många sätt debunkats.
Andra bloggar om: meteorologi, klimat, väder
Tillägg.
ReplyDeleteMax tycks förresten säga att AGW inte följer fysikens lagar: Citat om att väder inte följer fysikens lagar skulle (där Max rör ihop väder och klimat) betyda att det "inte [är] konstigt...att det finns folk som tror på AGW".
Fysikens lagar används såklart i klimatforskning (att man ens ska behöva upplysa någon om det...) och uttrycket AGW (antropogen global uppvärmning; realitet men inte så betydande) borde vidare ersättas med CAGW (katastrofal global uppvärmning).