Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Tuesday, December 21, 2010

Svensken vill inte subventionera vindkraften?

vindkraft_poll_nyteknik"Varför ska svenska folket bekosta dyr vindkraft för att kolförbränningen i Tyskland ska minska", undrade civilingenjör Sivert Göthlin i en debattartikel i Ny Teknik förra veckan.

Jämte att svensk elproduktion är oberoende av fossil energi argumenterar Göthlin bl a att Sverige inte förväntas ha behov av den ökade elproduktion som en vindkraftsatsning innebär. (En ökning som inkluderar utbyggd reglerkraft; min kommentar.)

Ett problem i försäljning av vindkraft-el till Tyskland bör vara att de med sin vindkraft redan har en ansträngd situation med reglering av vindkraftens stokastiska variation och särskilt vid låg förbrukning, som under nattetid. Det är inte säkert att Tyskland då är entusiastiska till att importera vindkraft!

Vid artikeln finns f ö en webbfråga som hittills (ovetenskapligt) gett resultatet här till höger, där alltså närmare 2/3 av läsarna inte verkar gilla att vindkraften subventioneras.Uppdatering: Helt apropå går enligt vindstat.nu Gotlands vindkraft (som jag nämnde i söndags) fortsatt sådär...

gotlandsvindkraft_20101221

Uppdatering II: Kan även nämna att av kärnkraft Forsmark och Ringhals går för fullt och Oskarshamns 3:a, som varit nere, drogs igång natten till igår. Driftinfo för Ringhals/Forsmark samt Oskarshamn:

(förstora genom att klicka)
drift_vattenfallkarnkraft_20101222drift_oskarshamnkarnkraft_20101222

Relaterat i media: NYT BLT SVT SVT(2) HD SkD DN SvD
Andra bloggar om: , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´