Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Sunday, April 18, 2010

Baltscheffsky, kommunister och en vulkan

SvD:s Susanne Baltscheffsky har i tidningen Effekt, från syndikalisterna (dvs extremvänstern av kommunistisk kaliber), läst att Europa minskat CO2-utsläpp från flyget med 2.5 miljoner ton en dag. Det kan stämma, men samtidigt adderar ju vulkanen utsläpp.

De som skriver på Effekt förefaller -- förutom att de är politiska aktivister -- sakna meriter i naturvetenskap, ekonomi och annat relevant för att skriva om de ämnen de behandlar, men det bekymrar tydligen inte Baltscheffsky.

Om vi ser rationellt på detta kan vi först konstatera att världens flyg står för cirka 1 procent av människans CO2-utsläpp. Vi antar att det inställda flyget står för 0.25 procent av människans CO2-utsläpp.

Hur mycket CO2 kan vulkanen tänkas spy ut? I snitt avger alla vulkaner motsvarande cirka 3 procent av människans CO2-utsläpp (t ex Richard Houghton, 2007 [1]), vilket är 0.5 Gton per år. 1980 avgav St. Helens utbrott cirka 0.2 Gton CO2, alltså motsvarande cirka 1 procent av människans utsläpp. Själva utbrottet tycks ha hållit på i någon vecka och lavaströmmar drygt en månad.

St. Helen kan alltså det året ha avgett motsvarande 1 procent av mänsklighetens fossila utsläpp under säg 3-10 procent av tiden, vilket motsvarar mellan cirka 1/10 och 1/3 av människans CO2-utsläppen under det att vulkanen var aktiv. Givet att vi skulle har en vulkan av St. Helens storlek och att 25 procent av världens flyg ställs in har alltså vulkanen mellan cirka 40 och 133 gånger högre CO2-utsläpp än det inställda flyget.

Är Eyjafjallajökulls utbrott i storlek någonstans mellan 1/40 och 1/133 av St. Helen skulle alltså CO2-utsläppen motsvara minskning pga inställda flyg.

"Vulkanen avger inte några större mängder koldioxid", skriver Baltscheffsky. Denna vulkans storlek jämfört med St. Helen vet jag inte. Om det CO2-mässigt går jämt ut mot inställt flyg kan man tycka att glädjen är obefogad, men även annars med tanke på alla nyttiga transporter.

Noterar dock att Effekt i glädjen över askan i sin näst senaste post, Vulkanen som klimataktivist, ändå nämner att minskning hos flyget kan vägas upp av vulkanens koldioxidutsläpp.

Effekt har iofs även rätt i det Baltscheffsky citerar, att "vulkanen på Island lyckats [...] att begränsa människans utsläpp av växthusgaser". Men endast kanske 0.2 procent. Det så kallade miljömagasinet Effekt (kommunistmagasin) och dess redaktör David Jonstad ser gärna att industrin och "kapitalismens" verksamhet kollapsar. Undergångsromantik minns jag att syndikalisternas/Jonstads Arbetarens klimatblogg bloggade under finanskrisen.

Att Jonstad inte så mycket brytt sig om vulkanens CO2-utsläpp eller att utsläpp av gifter ökat rejält i förhållande till människans förvånar inte.

-----
[1] Understanding the Global Carbon Cycle, Richard Houghton, 2007, Woods Hole Research Center.
Bra information om kolcykeln i kapitel 7 i The Resilient Earth (pdf).Relaterade Twingly-länkar: BLT, SvD, HD, DN, DN(2), Dagen
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 comments:

 1. Jag hade ingen aning om vem som låg bakom Effekt. Tack för att du tar upp det. Sjukt att en borgerlig tidning tillåter dessa typer av näst intill totalitära källor.

  ReplyDelete
 2. Moderat med kunskapApril 18, 2010 at 4:41 PM

  Till Johan. Den som är så dåligt påläst att han påstår att syndikalister är näst intill totalitära, borde kanske tänka sig för innan han uttalar sig nästa gång. Inom syndikalismen finns det en hel del aktivism och våldsförhärligande, som oftast riktas mot den extrema högern och som bygger på teoretikern Sorel. Huvudlinjen är dock en uttalat antitauktoritär ideologi, närbesläktad med anarkismen. Detta har under årens lopp lett till ett antal konflikter med just kommunismen, som är uttalat totalitär.

  ReplyDelete
 3. "Moderat med kunskap", du får gärna rikta dig mot mig när du kritiserar mig.

  Nämn en mainstream-historiker som anser att Trotskij stod för ett i avgörande mening icketotalitärt samhälle i förhållande till bolsjevikernas Sovjetunionen. Jag anser inte bara att syndikalism är "näst intill totalitär" utan att den, som historiker menar, är totalitär.

  Syndikalismen beskriver sig idag som den sanna kommunismen, inte som icke-kommunism. Vad konkret finner du i syndikalistiska ideologiska texter som gör att de skiljer sig så från 1900-talets kommunism att den kan anses frihetlig och icketotalitär? Dess grundprincip är kommunismens kollektivism. Kan nämna att humanisten och anti-kommunisten Eyvind Johnson som ung var syndikalist och drömde om Rysslands revolution, men sedan insåg ondskan i ideologins kollektivism och totalitarism.

  I syndikalismens proletariatets diktatur utövar staten makt, men i förhållande till bolsjevikernas modell skulle arbetarna ha inflytande via fackföreningar. Den punkten gör inte syndikalismen avgörande mindre totalitär, men det var en klyfta mellan sovjetkommunismen och sedermera i exil av Stalin lönnmördade Trotskij. Trotskij och syndikalisterna var dock väl så ivriga anhängare av våldsam revolutionen som andra kommunister!

  Att syndikalism är motsatt kommunism alltså fel. Syndikalistiska teoretiker försvarar varianter av, explicit, kommunism. Att bolsjevism och syndikalism slåss mot varandra (fortgår ännu) är något annat. Kommunistiska modeller är olika varianter på ett kollektivt styre utan individualism och egenintresse; krossande av kapitalism.

  Detta är den ideologi de som står bakom tidskriften Effekt -- eller t ex Andreas Malm (se länken) -- har.

  Vet inte om din okunskap om syndikalism mest säger något om dig eller även något om dagens moderater, men jag antar att det återspeglar allmän okunskap om ideologi. Tror man att syndikalism är ickekommunistisk och frihetlig är man lurad.

  ReplyDelete
 4. Magnus: Var kom Trotskij in i bilden? Han var inte syndikalist.

  ReplyDelete
 5. August. Ja, jag har fel om trotskismen. Beklagar, men det var länge sedan jag läste om detta.

  "Moderat med kunskap" får gärna beskriva hur Andreas Malm med dessa ord står för "uttalat antitauktoritär ideologi":

  * "[krossa] kapitalackumulationens hämningslösa expansionsdrift som styrande princip för hur vi producerar varor och tjänster och reproducerar oss"

  * "Global planhushållning och omläggning av vårt produktionssätt..."

  * "på sin tid hade idén att arbetarklassen – så som fiende till kapitalistklassen, i kraft av sina nakna intressen – och det socialistiska projektet bär hela mänsklighetens framtid på sina axlar."

  "Moderat med kunskap" påstår felaktigt att jag i denna post säger att syndikalismen är "våldsförhärligande". (Jag vet dock att på sin tid syndikalister (bl a Eyvind Johnson) var förtjusta i den ryska revolutionen och att många åkte dit för att slåss.)

  Åter: Enligt syndikalistiska ideologidokument på och länkade från sac.se är syndikalismen en kommunism.

  ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´