Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Thursday, December 10, 2009

Är vindkraft IQ död fiskmås?

bird_lovers1Civilingenjör Bengt Lachmann hade igår i Ystads Allehanda artikeln Verkningslös vindkraft. Citat ur ett stycke:

"När vinden blåser i Sverige drar man ner på billig vattenkraft för att ta emot dyr vindkraft i systemet. Det finns inga klimatskadliga utsläpp som försvinner. Inte heller om kärnkraften skulle användas som reglerkraft. Vindkraften gör därför ingen nytta för klimatet i Sverige."

Apropå bilden här diskuteras ju dogmatiskt och oförsonligt (som alltid när det gäller energi och klimat?) om vindkraft dödar fåglar. Jag vet inte om det är det tyngsta argumentet mot vindkraft, men enligt ornitologer och andra är det ett tungt argument som det forskas om i meningen var man inte bör placera vindkraft. Denna artikel nämner en havsörnspopulation om cirka 140 örnar som på kort tid i en ny vindkraftspark decimerades med 26 örnar.

Zoologen Ingemar Ahlén, professor emeritus på SLU, har ett antal studier och artiklar här.


Achtung! Achtung! "Hitchcock-klipp":

Videolänk




Beträffande vindkraft i landskapsmiljön, låt mig få tipsa om Föreningen Svenskt Landskapsskydd. De har ett upprop här.




Vindkraft i media: MA, SMP, VL, BLT, Ny Teknik, DN, Barometern, SvD, HD1, HD2, SDS1, SDS2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 comments:

  1. Man talar ju faktiskt om det i den där reklamfilmen de har vevat på TV hela hösten. När vinden slutar blåsa drar man på vattenkraften så att tåget inte stannar. Då kan man ju anta att man gör tvärtom när vinden kommer tillbaks.

    Däremot gör det att vattenmagasinen räcker längre under säsongen, speciellt om det är lite snö, så man slipper starta oljereserver eller importera kolkraft. Helt fel är det således inte att vind minskar utsläppen totalt sett. Man kan bara inte se det ur ett lokalt och tidsbegränsat perspektiv.

    Däremot om man ser på prisfrågan borde man hålla vind borta men då blir politikerna sura.

    ReplyDelete
  2. vänsterwiki. Nej, så enkelt som du säger är det inte. När vi kopplar in fossil reservenergi är vid toppbelastning då alla turbiner och all kärnkraft går på max, så vindkraften gör inte att vi kommer ifrån denna.

    Teoretisk skulle vi kunna komma ifrån den om vindkraften reglerades mot fossil reservkraft (eller fossil import) men det sker inte eftersom det ineffektivt (man förlorar effekt) och opraktiskt. Variationen i vindkraften, som är stor, regleras då som vanlig mot vattenkraften.

    Vattenkraften är väl även dimensionerad att räcka året om, vilket den oftast gör. I synnerhet om det är hög nederbörd. De som, lustigt eller indoktrinerat, tror att vi människor styr klimatet tror f ö att det blir mer regn i Norrland där vi har vattenkraft.

    Men skulle vattenreserver ändå, mot förmodan, torka ut någon månad så innebär det att vindkraft bara en andel av den månaden -- säg 10-20 dagar -- kommer att ge energi. Under övriga 10-20 dagar kommer man att få ha fossilkraft.

    Att med vindkraft öka hur länge vattenkraft kan användas per år är alltså ingen framkomlig väg.

    Vad man talat om är en massiv vindkraftsutbyggnad som kräver -- alltså måste paras med -- en massiv utbyggnad av vattenkraft. Men det ger en massa extremt dyr ny energi där enbart vattenkraften hade gett i princip samma energi energitillskott. Vindkraften är alltså bara ett dyrt och för de som tror på klimathotet onödigt påhäng.

    Du nämner att man inte kan se detta i ett lokalt perspektiv. Vad menar du? Gör det ingen nytta för det vi önskade blir väl inte saken bättre om vi ser onyttan i ett globalt perspektiv. Påpekandet är fel från början då konstaterandet att svensk vindkraft inte minskar CO2 faktiskt utgår från globalt perspektiv.

    Läser din sista rad om ekonomi och instämmer! KVA:s syn på ineffektiv dyr CO2-minskning?

    Om bara detta sista om små CO2-minskningar till skyhög kostnad kommer till allmänhetens kännedom skulle nog vindkraften, som irriterar i landskapet, bli nästan omöjlig. (Och än mer om allmänhet förstod att effekt på CO2 var närmast obefintlig.) Men journalister och andra tycks inte våga tala öppet om sådant som är kopplat till klimatet, om så bara symboliskt -- tidigare var det samma problem med etanolen (och jag anser ju att hela CO2-frågan är en ickereell fråga...).

    ReplyDelete
  3. Usch, den där filmen är verkligen fruktansvärd. Jag reagerar verkligen rent fysisikt när jag ser havsörnen bli massakrerad av vindkraftverket. :(

    Det här borde man ju verkligen få ut till allmänheten mer kraftfullt (kör bara det här youtubeklippet som reklam, jfr. med den osmakliga reklamen där det regnar isbjörnar som krossas mot betongen), om folk är ens i närheten som jag borde det få en starkt negativ effekt på vindkraftsutbyggnad. Det här är ju ett betydligt mer reellt problem än alarmisternas påhittade isböjrnsproblematik.

    ReplyDelete
  4. Som världssamvete och världsförbättrare måste ju vi ju tänka på att minska Polens, Tysklands och Danmarks beroende av kolkraft. Genom att offra vårt landskap räddar vi ju jorden.

    Det skall bli intressant att se hur elförsörjningssystemet klarar de två närmsta veckorna. Dansk långtidsprognos förutser högtrycksväder och dygnsmedeltemperatur under 0C. Högtryck brukar betyda svaga vindar. Vad kan då vindkraftens bidrag tänkas bli?

    ReplyDelete
  5. Tomas S. Håller med, och känner mig som kriminell publicerare av snuff-movie. Stora fåglar så fina och verkar kloka. (Men Aftonbladet brukar väl gilla det?)

    Men denna är lite lättare att stå ut med. Döda småfåglar där kanske vindkraftslobbyns nästa argument? ;)


    Natrix. Tja, det finns nog bra med vatten och i Tyskland bra med kol. I Storbritannien vet jag inte;där har man varnat för kris inom några år (och har ju beslutat att satsa på kärnkraft i strid mot EU-regler om andel "förnybart").

    Ap-index är på lägstanivå, men solfläckar har börjat att komma segt som som SJ-tåg och Flux har stigit marginellt. Men som det ser ut skulle jag tippa att SC24 får ett max kring 50 solfläckar per månad. Det är lite. Om Ap-index (ovetenskaplig spekulation) fortsätter vara rätt låg kanske SC24 blir sval samt nästa minimum och en än svagare SC25, som solforskare tror på, ger fortsatt avsvalning...

    ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´