Aftonbladet orgier i alarmism, alltså felaktigheter, rör nu bränder i Australien.
En viktig orsak till ökningen av dessa är att antal pyromaner ökat och står för en stor del av problemet. Därför är slutsatsen att klimatförändringar är boven fel.
Australien i stort har inte ens fått ökad torka, utan har tvärtom senaste seklet en kraftfull trend mot ökad nederbörd. (Det gäller f ö även betydande delar av Afrika, inte minst kring Sahara. Något Aftonbladet knappast nämnt.)
Påståenden om att människans klimatpåverkan orsakar lokal torka falsifieras av att klimatmodellerna inte ger regionala prognoser, vilket påpekas av IPCC:s huvudförfattare. Nederbörd ökar generellt vid varmare klimat, även hos IPCC:s modeller, och torka blir därmed inte mer sannolik vid värme. Nederbördsdata för Australien (från www.longpaddock.qld.gov.au, enligt Baker (2009) [1]) visar att trenden för genomsnittsnederbörd sedan 1876 är ökad nederbörd:
Kartorna till höger visar nederbörd åren 1998 till 2000 resp. 1901 till 1903. Under den studerade periodens tidigare del var alltså Australien långt mer drabbat av torka -- orange anger extremt låg nederbörd -- än under dess senare del.
[1] Baker et al. Exploratory Analysis of Similarities in Solar Cycle Magnetic Phases with Southern Oscillation Index Fluctuations in Eastern Australia. Geographical Research, 2008; 46 (4): 380
Innehåll i denna post hämtat från tidigare post.
Tillbakalänkning: AB1, AB2, TA, HD, DN, Barometern, GP1, GP2
Andra bloggar om: miljö, vetenskap, forskning, klimat, klimatet, klimatförändring, klimatförändringar, torka, Aftonbladet, Australien
Svensk el i september 2024
3 months ago
Jag upphör aldrig att förvånas över dagens journalistkår. Finns det någon bra journalist kvar i det här landet förutom Maciej Zaremba?
ReplyDeleteJa, Maciej Zaremba är bra, men jag håller inte med honom om allt ...vill jag minnas. Hans syn på EU kanske(?), men även några andra saker (kanske sjukvård). Men han är en mycket vass skribent som samtidigt är nyanserad.
ReplyDeleteMen det finns ett antal svenska reportrar med ryggrad som alla är bra på sitt sätt. Kjell Albin Abrahamsson kanske, och jag har några andra favoriter som dock inte exakt delar min syn på politik. Ulf Nilsson brukar ju också ses som obekväm, men han verkar rätt mycket vara effektsökare. Det slår mig att de jag kommer att tänka på alla har kopplingar till andra länder eller är kända utrikeskorrar.
Men jag tror inte att han skriver så mycket om klimat va. Vi bloggare är ju journalister!!! Men kättare :-(
-
Apropå denna post kan noteras att det kan stämma när media säger att det är rekordtorka "i södra Australien".
Rekord har karaktären av att vara begränsade i tid och rum.
Enligt bilden till höger var det utefter en kustremsa nordväst om Portland i söder torrare 1998-2000 än 1901-1903. Det tycks dock ha varit extremt torrt däremellan och tid för rekord varierar såklart från plats till plats.
Finns nog alltid någon fläck som har ett långt rekord som media, servad av klimatalarmistiska reportrar i sin tur är servade av klimatalarmistorganisationer (WWF, Greenpeace mm), gör till regel och klimatkatastrof. Om de inte bara hittar på.
Här kan alltså finnas något som liknar -- men är värre än? -- det fokus Västantarktis har fått i rapportering om Antarktis is och temperatur.
Ja, vad väntar journalisterna på? De kan nog inte avslöja något då det går emot deras uppdragsgivare som kör hårt på att profitera på klimatalarmism.
Aftonbladet har verkligen radat upp vansinniga alarmistartiklar dagligen den senaste veckan. Översvämningar, glaciärsmältning, bränder - allt ackompanjerat av en bild på koldioxidutsläpp. Det finns liksom ingen gräns för vad som är rimligt längre.
ReplyDeleteUlf Nilsson som "effektsökare" var en bra beskrivning men å andra sidan så sticker han ut. Jag tycker de flesta svenska journalister hela tiden försöker vara politiskt korrekta. Ingen verkar ha en tydlig ståndpunkt och stå för den. Visst, Göran Greider och andra gamla kommunister står för sina åsikter men tyvärr är deras åsikter åt helvete...
Jag vet inte så mycket om Australien men kommer att tänka på förhållandena i Kalifornien som jag vet mycket mer om och där man också har problem med bränder.
ReplyDeleteHäftiga förödande skogsbränder härjar varje år i staten och den främsta orsaken är att miljöaktivisterna, som verkligen florerar där, har tvingat fram beslut om att sly och undervegetation inte får rensas bort. Allt detta blir snustorrt under sommaren som av naturliga skäl inte får nederbörd då. Hela staten blir som en krutdurk.
Medan indianerna levde och jagade där utförde de kontrollerad bränning varje år och marken var öppen. Nu är det förbjudet.