Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Thursday, May 14, 2009

Spanien -- varnande exempel för Reinfeldt

008674quijote02s4ztKanske nyttig läsning för Fredrik och Andreas, och intressant för oss andra, bör denna ledarartikel av Robert Peltier i magasinet POWER vara. (Studien som tas upp tog jag tidigare upp i denna post.)

Spanien jagar väderkvarnar

President Barack Obama har prisat Spanien som världsledande inom förnybar elproduktion och har prisat framgångarna att skapa så kallade "gröna jobb". Emellertid beskrev nyligen en studie från ett spanskt universitet att Spaniens galna rusning för att möta alltför aggressiva förnybara standarder har förstört jobb och drivit upp de faktiska kostnaderna för el, utan att minska koldioxidutsläppen.

Gräv lite djupare

Under ett besök vid ett Ohio-företag som levererar delar till vindkraftverk i mitten av januari presenterade president Obama sin vision om en nation som är mer energieffektiv och mer beroende av förnybar energi. "Tänk på vad som händer i länder som Spanien, Tyskland och Japan, där man investerar i förnybar energi", sa Obama. Han fortsatte med att beskriva dessa länder som avancerande framför USA, inte "eftersom de är smartare än oss eller arbetar hårdare än vi eller är mer innovativa än vad vi är. Detta är på grund av att deras regeringar har satt sina folk att arbeta hårt, använda sin uppfinningsrikedom och investera djärvt. ... det finns ingen anledning att vi inte kan göra detsamma". Sanningen är: Spaniens förnyelsebara ledarställning är mer fantasi än fakta.

Den spanska regeringen lagstiftade mål för förnybar energi för tio år sedan som sedan dess gjort Spanien till världens tredje största vindkraftproducent, efter USA och Tyskland. Tillväxten av Spaniens förnybara energi fortsätter i en takt på 30% per år. Idag producerar det förnybara omkring 30% av Spaniens elektricitet. Landets ellagstiftning 2004 kräver 20 GW vindkraft år 2010 och subventionerar en "särskild ordning" för förnybara kraftverk som garanteras nättillgång och långsiktiga inköpsavtal med högre priser för förnybar el. Till exempel har energi från solceller sju gånger det genomsnittliga priset i Spaniens elkraftsproduktion. Vindkraften tar emot upp till 209% av marknadspriset.

Studera statistiken

Gabriel Calzada Álvarez, PhD och ekonomiprofessor vid Kung Juan Carlos-universitetet i Madrid, färdigställde Spaniens första omfattande översyn av de långsiktiga effekterna av Spaniens politik för förnybar energi på jobben och ekonomin. Hans rapport, "Study of the Effects on Employment of Public Aid to Renewable Energy Sources", släpptes i mars. Några av dess mest överraskande resultat inkluderar följande:
 • Kostnaden för förnybar energi i Spanien som konsumenterna får betala motsvarar 774 000 dollar för varje spanskt "grönt jobb" som skapats sedan 2000. I en intervju med Bloomberg menade Álvarez: "Förlusten av arbetstillfällen kan vara större om du räknar in den förlust av industrier som flyttat från landet på grund av högre energipriser".

 • Studien beräknar att programmet som skapar dessa jobb ledde till förstörelse av nästan 110 000 jobb någon annanstans i ekonomin, eller 2,2 förstörda jobb för varje skapat "grönt jobb". I rapporten noteras att Obamas uppskattning av skapade jobb överskrids av förlorade arbetstillfällen på grund av förlorade möjligheter på den privata kapitalmarknaden eller den högre effektiviteten för privat kapital investerad i förnybar energi. Álvarez drog slutsatsen att varje installerad "grön" megawatt i genomsnitt förstör 5,28 arbetstillfällen på andra håll i ekonomin; 8,99 för solceller, 4.27 för vindkraft, och 5.05 för mini-vattenkraftverk.

 • Studien bedömer även kvaliten på de skapade gröna jobben. Trots den hyper-aggressiva (dyra och omfattande) "gröna jobb"-politiken framgår det att Spanien har skapat ett förvånansvärt litet antal jobb. Två tredjedelar av dem var inom konstruktion, tillverkning och installation, en fjärdedel i administrativa uppgifter, marknadsföring och projektutformning och bara en tiondel mer permanenta med faktisk drift och underhåll.

 • Pengar betalade av konsumenter för förnybar energi från 2000 till 2008 uppgick till cirka 10 miljarder dollar mer än vad marknadskostnaden skulle ha varit. Regeringen har spenderat mer än 36 miljarder dollar för att subventionera förnybara projekt. Som perspektiv motsvarar Spaniens ekonomi ungefär Kaliforniens.

 • "Priset för grundläggande energi (betald av slutkund) i Spanien skulle behöva öka med 31% för att börja att återbetala den historiska skulden bidragen genererat", sägs i rapporten. Detta är en viktig punkt: Direkta offentliga investeringar i elproduktionen döljer den verkliga kostnaden för elproduktionen på grund av att statens skuldsättning inte syns i anläggningars kalkyler och artificiellt håller nere priset. Álvarez kallar detta "självförvållade ekonomiska sår".

 • "De höga elkostnaderna på grund av gröna jobb-politiken tenderar att driva iväg de relativt mest energiintensiva företagen och industrierna, sökandes områden där kostnaderna är lägre." Spaniens genomsnittliga elpris för ett mediumhushåll var 15,2 cent/kWh under 2008, enligt Eurostat -- bland det högsta i EU. Det genomsnittliga amerikanska elpriset för bostäder är lägre än 10 cent/kWh.

 • Inget politiskt föredöme

  Ironin är att Spaniens hela förnybara industri byggdes på löftet att skapa miljontals nya högt betalda "gröna jobb" och samtidigt uppfylla EU:s krav på minskade koldioxidutsläpp - samma politik lovar nu president Obama.

  Spaniens politik för förnybar energi har misslyckats med både sina intentioner: Jobb har försvunnit och Spaniens CO2-utsläpp har ökat med 50% sedan 2000, enligt data från European Environment Agency, tvingandes Spanien att köpa utsläppsrätter från Östeuropa för att uppfylla sin av EU satta koldioxidgräns. Låt oss inte upprepa dessa misstag.


  -Dr. Robert Peltier, PE, chefredaktör


  Notiser:

  Liknande mål för så kallad förnybar energiproduktion som enligt denna artikel Spanien lade fast för 10 år sedan har väl alliansen nyligen lagt fast. Åtminstone i och med vindkraftsatsningen förra året, och eventuellt även i uppgörelsen om kärnkraft. Eller?

  (Artikelns uppgift att Spanien är tredje största producent av förnybar energi bör avse absoluta tal. Danmark har ju t ex långt högre andel vindkraft än USA, som idag inte ens ska ha 1% vindkraft.
  )

  Om man enligt denna artikel betalade produktionskostnad skulle genomsnittligt elpris i Spanien vara 31% högre än 15,2 cent/kWh motsvarande knappt 1.60 kr/kWh. (Vi beräknar kärnkraftens produktionskostnad till 0.33 kr/kWh och vindkraftens till upp till 0.80 kr/kWh. Källa: AV)

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Twinglytillbakalänkning: MiljöAktuellt; SDS; TA; SvD; SvD; HD; KB;
  Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

  No comments:

  Post a Comment

  Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

  Note: Only a member of this blog may post a comment.


   
  ´´´´´