Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Wednesday, January 7, 2009

Om Sekab ...och pumplagen

making-ethanol.jpgSekab

Har ju i några inlägg om etanol nämnt vårt stora etanolföretag Sekab. (T ex här och här.) Ser att Skellefteås lokaltidning Norran strax före jul hade denna intressanta artikel om hur förlustdrabbade Sekab får kommunalpolitiker att skjuta upp amorteringar på ett lån samtidigt som företaget drar igång verksamhet i Tanzania.

Det som dras igång är alltså biobränsleproduktion, som man bl a från OECD samt, vill jag minnas, olika FN-organ [uppdaterar senare med länkar] av miljöskäl rått länder att inte satsa på. Men de som likt Sekabs VD Per Carstedt har skaffat en miljöetikett som varumärke hävdar ju gärna att man av miljöskäl ska satsa på biobränslen. I detta fall kan man dock kallt räkna med att egenintresset styr. Frågan är om politikerna har ryggrad nog att göra den reflektionen? De verkar ju naivt stödja det mesta "för klimatet", och Mauds viktigaste rådgivare i miljöfrågor är visst, enligt Dagens Miljö, Per Carstedt!

(När allt kommer omkring torde även Al Gores klimatengagemang, med dess frapperande oseriösa alarmism, vara ett engagemang för den potentiella utsläppsrättshandel, omsättande mångmiljardbelopp, där han själv ska ha en ledarposition.)


En del av etanolvansinnet = landsbygdsdöd

Egen4.jpgLåt mig här förresten få nämna att den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lars Gustafsson krävt att alliansen skippar det steg i den så kallade pumplagen som antas innebära att minst 1000 (SVT) svenska bensinstationer (av totalt 3700) på främst glesbygden tvingas stänga.

Detta är ett gammalt miljöpartiförslag som alliansen borde häva, men som mer eller mindre försvaras av etanolförespråkande Centerpartiet. Lars Gustafsson har i bl a debattartiklar aktualiserat frågan, och nyligen kom från KD denna insiktsfulla text:

En fri och oberoende landsbygd?

– Centern har tidigare tillsammans med Kristdemokraterna haft ett drag av subsidiaritet där man eftersträvat självbestämmande och oberoende för en frisk landsbygd. Centerns stöd för Miljöpartiets skapelse Pumplagen, med dess konsekvenser av nedlagt näringsliv och ökat politikerinflytande sänder dock en annan signal.

Det säger Lars Gustafsson, riksdagsledamot med anledning av det snabbt annalkande datumet då det fjärde steget i Pumplagen införs. Det fjärde steget innebär att bensinstationer med försäljningsvolym över 1000 kubikmeter från och med 1 april åläggs införskaffa ett förnybart bränsle (läs etanol) för sin försäljning.

– Pumplagen föddes i riksdagen 2005 som en typisk rödgrön uppgörelse mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Vänsterpartiet hoppade av sämjan och sällade sig till oss borgerliga partier i kritiken av en lag som brast i teknikneutralitet och i missriktad resultatvilja gör miljön en otjänst. I verkligheten utanför de rödgröna förhandlingsrummen har protesterna vuxit i takt med att rörans följder blivit synliga fortsätter Lars Gustafsson.

– I till exempel Värmland stängs 30 mackar den sista mars som en följd av beslutet. För att anpassa en pump för drivmedlet E85 måste inte bara en ny pump införskaffas, rörsystem och cistern under jord måste också bytas ut. Prislappen kan sluta på ca 5-700 000 kronor. Årsintäkten på pumpen stannar på 50 000 kronor – om det finns etanolkunder fortsätter Lars Gustafsson.

– När bensinmacken tvingas stänga på grund av pumplagens investeringskrav faller inte bara möjligheten att tanka bilen, många gånger försvinner också den sista platsen för att inhandla livsmedel, hämta post, eller lämna in Lottoraden. Det senaste året har 62 livsmedelsbutiker i gles- och landsbygd stängt, hur många av dessa som hade bensinpump är okänt för Glesbygdsverket. Inte heller nämner Glesbygdsverket de långtgående kraven på miljösanering som Miljöbalken utkräver av den som driver bensinstation. Saneringskraven omöjliggör hurtigt tal om mobila bensinstationer och ger modiga byalag en rejäl riskpremie om de vill ta över driften vid nedläggning, fortsätter Lars Gustafson.

– Politiker vill tyvärr gärna spela en roll i folks vardag och flytta beslut från köksbord och bokföringsprogram till länsstyrelser och budgetpiruetter på finansdepartementet. Detta blir också fallet vid en bibehållen pumplag då investeringsstöd och dispensmöjligheter ska droppa från Stockholm via tentakler ut till den törstande landsbygden. Ett politiskt beslut har kastat ut marknadsförutsättningar och givit grogrund för nya kreativa politikerskapade bidragsformer, avslutar Lars Gustafsson.


Då miljövinsten från etanol bör vara ~noll eller negativ och etanolbilar kan tanka bensin ska självklart beslutet upphävas.

(En händelse som ser ut som en tanke: mackarna tvingas stänga 1:a april.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tillbakalänkning: Ny Teknik; SvD; SvD; Sydsvenskan; Sydsvenskan; Sydsvenskan
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

6 comments:

  1. Tja, politiker skall inte engagera sig i företag. Företag drivs bäst på marknadsmässiga grunder. Inte på politiska.

    Kan det vara så att KD försöker nischa in sig som ett miljösansat parti? Det kan ju vara en vinnande strategi eftersom det är ett helt unikt koncept.

    ReplyDelete
  2. Långt svar igen. :-)

    Bra fråga! Vet inte, men kanske. Det kan nog tänkas finnas en sådan opinion inom partiet, där man kanske av tradition har misstro mot dogmer -- såsom socialpolitiska sådana, t ex Myrdal, men även liberala värderingar som politiskt/kommunitärt prackas på medborgaren -- vilka leder till klåfingrighet från staten? Frikyrkan innebär nog även en luthersk frihetsaspekt -- tankens frihet -- samt företagsamhet, där man "i sitt anletes svett" gör rätt för sig och ogillar skattmasen. Kd har trots allt en viktig bas i frikyrkorörelsen (hur stor den nu är?; man vill nog av taktiska skäl tala tyst om den) som alltså kan ha en tradition av skepsis mot bl a översitteri (vilket kanske grundlösa skatter är). Stabila "borgare", anti-socialister och anti-socialliberaler, kanske :-) ...om än vårdnadsbidragssocialister och familjekommunitära? :-(

    Från företagar- och s a s rättrådighetstradition finns kanske även intresse i vetenskapliga frågor, där kanske bl a uppfinnarideal värderas högt?

    Möjligen finns även i frikyrkotradition uppmuntran av mod att stå emot inte bara makten, utan även s a s massan, vilket i så fall bör härledas till det sena 1800-talets brott mot den stora statskyrkan (även om det numera såklart även handlar om att stå emot s a s gudlös modernism).

    I den frikyrkokristna tidningen Världen idag har krönikörerna Siewert Öholm och Mats Tunehag uttryckt skepticism/klimatrealism.

    Lars Gustafsson skrev förresten tillsammans med Eva Johansson en motion (länk till riksdagen) om -- som jag uppfattade den när jag slängde ett öga på den... -- att alternativ till CO2-hypotesen hittills kommit att missgynnas och att även bl a astronomi bör få medel när anslag till forskning om klimatet ges...

    Såg nu på kd:aren Anders Tillys blogg (han är uppenbarligen också ...klimatrealist; bra ord, tack!) att Ingemar Vänerlöv är en annan kd:are som skrivit en motion om att bredda forskningen, där faktiskt Svensmark nämns.

    Långa motioner som nog borde varit bättre uppbyggda mot vad man konkret politiskt ville se (och jag är förstås alltid skeptisk när det gäller politikers önskan att styra), men ändå kul att se! Kanske bra att det fanns en luddighet i motionerna (men de borde kanske bättre adresserat hur en förbättring skulle ske, där kanske man kunde be vetenskapsakademin se över frågan eller nåt…??? Ingen politisk detaljstyrning av forskning alltså).

    Viktigast nu vore nog en klimatkommission, som de fem forskarna (flera från Kungliga vetenskapsakademin) föreslog i debattartikeln i Newsmill. Det med tanke på det viktigaste med klimatpolitiken som kan vara påtvingade gigantiska nedskärningar i ett nytt Kyoto, raderandes tillväxt.

    Jag har nog haft Kd som typ 3:e bästa parti. Ofta inte så realistiska när det gäller marknadsekonomin och något för kommunitära och därmed socialistiska, liksom att ideologin konservatismen är den jag är svag för, om än inte i någon viss s a s rigid form. Idealism -- liberalismens grund -- är alltid kompatibel med t ex konstruktivism och anser jag är självbedrägeri. Vet inte om Kd avancerar på min “lista” om de blir klimatrealister...

    Pro-kärnkraft- och anti-vindkraft-folkpartiet är kanske bäst om moderaterna (som nu mest verkar måna om att vara hängivna klimatalarmister för att det ligger i tiden) sviker.

    ReplyDelete
  3. Måste va lite rättvis:

    En folkpartist med sund skepsis mot klimatalarmistiska hypotesen är Hans-Ivan Bratt.

    :-)

    ReplyDelete
  4. Och...

    Socialliberala (tror jag) Norran var i artikeln jag länkade inte nådiga mot Sekab. Vettigt.

    ReplyDelete
  5. Ett kanske onödigt förtydligande:

    Jag tror inte att Kd:s partiledning vågar eller förmår att nischa in sig som realister i klimatfrågan, utan en förändring kommer nog underifrån i partiet, samverkande med andra röster från inte minst vetenskapligt håll. All förändring nu innebär spänningar med Centerpartiet i alliansen, och lär Reinfeldt söka undvika.

    Men detta med etanolen är förstås, liksom Fp:s kritik mot vindkraft och förordande av kärnkraft, något som alliansen borde/måste hantera.

    Kritik mot klimatpolitiken får man hoppas växer hos medborgarna och partiernas sympatisörer på ett sätt så att partierna kan retirera från radikal politik. Att få till stånd (mer) offentlig diskussion om saken är nog viktigt.

    ReplyDelete
  6. Magnus - jag instämmer i stort i din analys.

    ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´