Kristen Byrnes är en ung och mycket klipsk tjej som härom året, endast 13 år gammal, skrev en riktigt imponerande uppsats om växthuseffekten! Lubos Motl beskriver dock hur hon på en rad vänster- och global warming-bloggar efter sitt arbete kom att attackeras personligen, bl a med hot om sabotage av karriär.
Ser att hon nu bidragit i ett ideellt projekt som inventerar kvaliteten hos mätstationer för temperatur i USA, surfacestations.org, där hittills 89 procent av de mätstationer hon inventerat inte hållit acceptabel standard. Detta är nog det värsta exempel på placering av mäststation på den blogg där jag läste om hennes insatser:
Ett något bättre exempel på placering, men absolut inte följandes reglerna, torde detta vara, med termometern placerad vid en parkering utanför ett vattenverk:
Inventeringen av USA:s USHCN-stationer, vars data ligger till grund för GISS-data (den globala medeltemperatur IPCC oftast anger) leds av Anthony Watts och redovisas på surfacestations.org. Denna graf från surfacestations.org åskådliggör hur låg kvalitet stationerna har:
Dock anses de amerikanska mätstationerna vara av högst kvalitet i världen (vilket nämns i GISS dokument) vilket torde säga något om stationsdata globalt.
GISS-data har varit hårt kritiserade. Vid sidan av temperaturstationers placering och att många av dem ligger i eller nära städer, även för att beräkningsalgoritmer och själva programkoden hållits hemliga. Att bloggaren Steve McIntyre på ClimateAudit arbetat med detta och lyckats påvisa fel i GISS-data är ju något relativt många känner till.
(Om påverkan från städer, UHI, har jag bl a skrivit lite här.)
Forskning på effekten av ekonomiska förhållandes betydelse för mätdata gjordes häromåret av Patrick Michaels och Ross McKitrick. Man lyckades visa att hälften av redovisad temperaturökning förra seklet kan härledas till ekonomiska faktorer, där sådant som värme från städer och dåligt underhållna/avlästa stationer ingår. Se gärna denna översatta artikel av en av rapportförfattarna.
Temperaturdata som betraktas som säkrare är satellitdata (UAH och RSS), vilka dock endast finns från 1979.
------------------------------------------------------------------------------
Andra bloggar om: vetenskap, global warming, växthuseffekten, temperatur, nasa, klimat, klimatet, klimatförändring, miljö, Steve McIntyre, Anthony Watts, USA
Svensk el i september 2024
3 months ago
No comments:
Post a Comment
Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.
Note: Only a member of this blog may post a comment.