Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, January 24, 2011

Klimat-porren fortsätter i SvD

Susanna Baltscheffsky skriver om att särskilt Grönland var varmare 2010 och att dess is därför smälter. Det stämmer, då RSS temperaturanomali för Grönland samtliga månader 2010 inte var så olik december månad (RSS-MSU):

rss_anmaly_dec2010

Jordens temperatur under senaste 9 år (Woods For Trees):

global_temperatur_2002_2010

Det mesta av Grönlands nu smälta is försvann innan törstiga SUV:ar fanns. Jakobshavn-glaciären:

ew100716cLARGE

Bloggen Förvånande argumenterar föga förvånande mycket övertygande (OBS: ironi):

"Det sorgliga är dock att det hela är ett symptom på en sjukdom och att det är vi alla som bär skulden till den sjukdomen."

Varför smält is nödvändigtvis är dåligt kan man undra, då den tidigare i historien varit mest smält under mest gynnsamma perioder.

SvD citerar vidare glaciärforskare Margareta Hansson:
"Den totala avsmältningen kan accelerera och då kan det få en stor betydelse för havsnivån."

Ja, men aktuell trend för Grönlands is avgör knappast jordens framtida klimat, bl a då moln har större betydelse för energibalans men även då temperatur inte visat en positiv återkoppling.

Långsiktig global temperaturökning ökar såklart avsmältning, men fel att koppla aktuell lokal temperaturanomali och avsmältning med långsiktig global avsmältning. Mätvärden 2010 visade förresten sjunkande havsnivå (University of Colorado at Boulder).

sl_noib_global_sm_jan2010


Relaterat i media: ekur BLT AB Norrt SvD HD Dagen GP GP(2) SVT ST ltz
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 comments:

  1. Vad gäller minskad hanvsnivå så ser du ju själv att den stigit. De dalar i diagrammet man ser kan förklaras med vattentemperaturen. Varmt vatten utvidgar sig. I samband med avsmältingar kan vattennivån sjunka något eftersom kallt smältvatten rinner och kyler ner havet. När det vattnet sedan värms upp stiger havsnivån igen. Precis i enlighet med ditt diagram från colorados universitet.
    Vågar du slå vad att vi inte kommer att se en ytterligare stigning inom 1.5 år?? Dessutom är solen ovanligt "kall" just nu, ungeför samma aktivitet som under lilla istiden. Trots detta var 2010 en av de varmaste åren GLOBALT.

    ReplyDelete
  2. @anonym 3:04: Nu har jag inte läst på om förra årets avsmältning, havsnivåer osv.
    Men ditt resonemang håller inte !
    Om 2010 var ett av de varmaste åren globalt sett (inkl vattentemperaturen i Nordatlanten vilket man kan läsa om på bla Svd!) och avsmältningen var rekordstor så borde ju havsnivån också vara högre !!??

    OM inte nivåerna utjämnas på annat sätt - tex isbildning annorstädes, högre luftfuktighet eller lägre havstemperturer i andra hav...

    /K

    ReplyDelete
  3. DEL 1/2 Anonymous 3:04 PM. Tack för kommentar! Skriv gärna namn, påhittat eller riktigt. Påpeka gärna nästa gång du skriver att du skrev första kommentar, annars kan jag tro någon annan skriver den.

    Anonym 3:04 PM: "Vad gäller minskad havsnivå så ser du ju själv att den stigit".

    År 2010, som jag skrev? Då sjönk den.

    Anonym 3:04 PM: " De dalar i diagrammet man ser kan förklaras med vattentemperaturen. Varmt vatten utvidgar sig.".

    Fast du missförstod 2010 vill jag kommentera och korrigera. Mycket av höjning över tid, typ trendkurva över decennier, beror på vattnets expansion när det blir varmare. Men förändring av havens totala värmeinnehåll är en långsam process som knappast återspeglas i den korta fluktuation där skillnad mellan max- och minvärde under ett år motsvarar trend för decennium. Kort fluktuation bör orsakas av annat. Med tanke på stor variation i atmosfärens vatteninnehåll under ENSO-cykeln -- El Nino och La Nina -- kanske det är orsak? Vid t ex rekordkraftig El Nino 1998 föll havsnivå ca 15 mm och fall i havsnivå 2010 liknar det 1998 samtidigt som global SST och NINO3.4 SST kring 1998 och 2010 är väldigt lika.

    http://i54.tinypic.com/23mv9sp.jpg
    http://i51.tinypic.com/2ivn3n8.jpg

    Detta har jag som hypotes då rimlighetstest för vattenmängd och havsnivå faller rätt väl ut, men jag är inte oceanograf. Ser att förändring i havsnivå lokalt är ENSO, men kanske finns oscillation mellan bl a olika latituder påverkande mätvärden? Jag vet inte men ska nog kolla om hypotesen om korta fluktuationer följande ENSO stämmer. (Vill minnas att jag sett ett bevis på detta.)

    Högre ytvattentemperatur i ENSO expanderar knappast haven då orsak till temperaturförändring är omrörning.

    Skulle värme via utvidgning styra kort fluktuation kan man undra varför 2010 som ett av de varmaste åren gav sjunkande havsnivå, inte sant? I synnerhet när samtidigt Grönlands is smälte rekordartat! Bra att du inser problemet här och söker ge svar, men dina svar är något ..."kreativa".

    ReplyDelete
  4. DEL 2/2.

    Anonym 3:04 PM: "I samband med avsmältingar kan vattennivån sjunka något eftersom kallt smältvatten rinner och kyler ner havet.".

    Nej, smältvattnet minskar ju inte havens energiinnehåll.

    Sen smälter glaciärer globalt ganska konstant. För att påstå variation där som orsak måste orsakssamband visas. Vid sidan av grundfelet att smältvatten ger mindre havsvolym är ett problem även att värmen via smältvatten ger kallare hav då varm atmosfär mer kraftfullt värmer haven.

    Ska jag vara ärlig finns en god portion stollighet i ditt svar.

    (Kuriosa: Ett antal glaciärer har slutat minska, flera på 80-talet. Kanske positivt...)

    Anonym 3:04 PM: "När det vattnet sedan värms upp stiger havsnivån igen.".

    Enligt termodynamiken kyls varmt vatten som värmer kallt vatten.

    Anonym 3:04 PM: "Precis i enlighet med ditt diagram från colorados universitet.".

    Colorados UIniversitets data ger falsifiering av termodynamikens lagar. Wow.

    Anonym 3:04 PM: "Vågar du slå vad att vi inte kommer att se en ytterligare stigning inom 1.5 år??".

    Varför? Jag tror inte och har inte påstått att havsnivåhöjning avbrutits. Finns enstaka forskare som tror den är konstant, men jag väljer att tro på Colorado at Boulder. Om havsnivåhöjning avtar pga liten istid vet jag inte, men när den stora istiden kommer sjunker havsnivån under 10000-tals år med sådär 100 meter. Kanske det säkraste vi vet..

    Anonym 3:04 PM: "Dessutom är solen ovanligt "kall" just nu, ungeför samma aktivitet som under lilla istiden.".

    Hur menar du nu? Du tror att 2010 var varmaste år någonsin och förklarar sen att havsnivån är låg för att solen är "kall" vilket gör jorden kall så att haven blir kalla och minskar i volym? Du ser inga logiska problem?

    Men solen ÄR relevant för klimatet (bra), men ändring i hur aktiv den är ger inte direkt utan fördröjd temperaturändring. Inte minst av samma orsak som det på sommaren är varmast på eftermiddagen, inte mitt på dagen kl 12 med solen i zenit. Termisk tröghet!

    IPCC anger fördröjning mellan solaktivitet och temperatur i 11-åriga solcykeln till, vill jag minnas, 2-4 år. Senaste år har ovanligt låg solaktivitet och då den nu inte ökar på normalt sätt finns goda skäl att tro att det kommer att bli kallare!

    ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´