Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, June 21, 2010

Elbolag betalas för att stoppa vindkraftsverk...

...i Storbritannien. Det bör inte överraska någon med koll på vindkraftens problem. Har påpekat att Danmark "löser" problem som orsakar det absurda i denna nyhet -- överskottsproduktion vid låg efterfrågan -- med att i princip gratis "exportera" vindkraft till vattenkraftsländer, men att länder utan vattenkraft (eller grannländer med sådan) inte klarar att reglera och nyttja sin vindkraft. Märkligt att politiker som har subventionerat utbyggd vindkraft inte förstår detta.

Ur artikel i Telegraph:

"Energibolag avses ta emot tusentals pund per dag och vindkraftverk för att stänga av dessa, eftersom det nationella elnätet inte kan använda den energi de producerar.

Kritiker av vindkraft har tagit fasta på detta avslöjade som bevis för hur olämplig vindkraft är för att möta Storbritanniens framtida energibehov. De hävdar att vindens "intermittenta" karaktär gör vindkraftsparker till opålitliga elproducenter.

Vid det nationella elnätet befaras att vindkraft under blåsiga sommarnätter rentav kan ge upphov till ett uppsving i elproduktionen större än efterfrågan från företag och hushåll. [...]"

Problemet är egentligen större än vad sista mening antyder, då produktion från andra källor inte kan stoppas helt eller regleras efter variation i vind. All vindkraft utöver "basmatning" stoppas alltså. Känd lösning är att vindkraft ersätter snabbreglerande vattenkraft (men Storbritannien saknar sådan). Men effekttillskott från vindkraft i energisystemet blir därmed en bråkdel av dess angivna output.

(Via ACM, via WUWT.)


Aktuellt relaterat i Twingly-media: DN, GP
Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 comment:

  1. Se det positiva i saken, länder med snabbreglerad olja och gas kan ha viss nytta av vinden under vinterstormar. Vad ska vi som har bitande kalla vindstilla vinternätter med den till?

    ReplyDelete

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´