Hem / Filmer / Feedback|tips / Uppdaterat (Sajt mer aktiv januari 2008-september 2011. Har haft ca 320 000 sidvisningar.)
Diverse i media:
klimat, klimatforskare, climate, koldioxid, solaktivitet. (Skapa nyhetsbox här.)

Monday, December 29, 2008

Låg solaktivitet även 2009?

En del kanske ser exempelvis Don Easterbrook, som jag just bloggade om, som global cooling-alarmist. Han uttalar sig dock inte med säkerhet hur klimatet kommer att utveckla sig. Många solforskare tror dock att vi kommer att få ett par successivt svagare solcykler, vilket bör kunna ge ett något kallare klimat kommande decennier. Skulle vi även gå mot ett större solminimum, likt Dalton eller Maunder minimum kommer vi att få än större problem med kyla.

Tänkte här nämna en spekulation att nästa år, under vilket många förväntar sig att solaktiviteten ska rampa upp, kanske blir ytterligare ett år av låg solaktivitet. Tanken är visst att nuvarande solminimum liknar ett liknande utdraget solminimum som bottnade 1912-1913. Joseph D'Aleo redovisade häromveckan detta diagram (2008 får minst 260 dagar utan solfläckar):


(Källa: ICECAP)

Här en jämförelse mellan solminimum då och i dag (av signatur kiwistonewall på solarcycle24.com, som använde data från SIDC):Detta är dock spekulation utifrån likhet med ett tidigare solminimum. En befarar jag väl så viktig egenskap för nuvarande låga solaktivitet är att nu avslutade solcykel 23 är den längsta sedan en solcykel som föregick Dalton minimum. Det bör oroa då det skulle kunna indikera kraftigt avtagande solaktiviteten för en betydande period.

Jag hoppas att de som varnar för ett kraftigare mer utdraget solminimum -- t ex Joseph D'Aleo eller de som stöder Landscheidts teori -- har fel, och att den värmeperiod vi är i (efter den lilla istiden) fortsätter under detta sekel. Men Easterbrooks råd att vi förbereder oss för kyla är nog riktigt. Att dagens diskurs utifrån en extremt svag, osannolik men skickligt marknadsförd hypotes är varning för värme känns som en parodi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Anonyma, hitta på och ange signatur. Annars gäller att någorlunda hålla sig till ämnet och visa vanlig hyfs.

Note: Only a member of this blog may post a comment.


 
´´´´´